top of page

KURSUS-PROGRAMMA

Zwaarlijvigheid
De mens is een natuurlijk wezen
Er is een onverbreekbare band tussen de mens en de natuur. De mens is onderworpen aan de natuurwetten en als hij deze niet respecteert, zal hij zelf de gevolgen ervan dragen.
Een verstoord levensritme, onvoldoende of een verstoorde slaap, emotionele aandoeningen, psychische spanningen kunnen evenzeer zwaarlijvigheid veroorzaken als teveel en vetrijk voedsel. Door een mens te zien als een eenheid en door rekening te houden met de natuurwetten kun je zwaarlijvigheid in een ruimer perspectief 
plaatsen en zal het gemakkelijker zijn om dit probleem op te lossen.

Eiwitten/Aminozuren

Ons lichaam heeft het vermogen om zelf uit aminozuren eiwitten samen te stellen. Zelfs kan het verschillende aminozuren zelf maken, maar met een aantal zuren lukt dat niet. Dit tiental aminozuren moet door ons voedsel aangevoerd worden. Zij worden de essentiele aminozuren genoemd.

De kleinste hoeveelheid van de benodigde aminozuren bepaalt hoeveel er kan worden samengesteld van het eiwit. Ter vergelijking het volgende: voor het maken van de Nederlandse vlag heeft men banen nodig van rode, witte en blauwe kleur. Heeft men nu duizend rode en duizend witte banen en vijf blauwe, dan kan men slechts 5 vlaggen maken. Nu zijn er eiwitten met bijvoorbeeld veel rode en witte banen en eiwitten met veel blauwe. Kombineert men nu aan één maaltijd deze eiwitten, dan kan het lichaam dus voldoende Nederlandse vlaggen, oftewel de gewenste eiwitten samenstellen uit die rode, witte en blauwe banen.

Op dit principe berusten de vele combinaties van voedingsmiddelen; bijvoorbeeld

aardappelen met vlees, gierst met linzen, rijst met soja, tarwe met bruine bonen, bonen- of erwtensoep met roggebrood.

Er zijn tien essentiele, die niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Van deze tien echter, zijn er twee slechts in een bepaalde levensfase van wezenlijk belang: isoleucine en leucine.

Een eiwit waarvan bekend is dat het de essentiele aminozuren in een voor ons goede verhouding bevat, is het eiwit in het kippe-ei. Niet het wit van het ei bevat het meeste eiwit, maar de dooier. Eieren bevatten echter ook nog cholesterol en zwavelverbindingen. Daarom wordt aangeraden niet meer dan twee of drie eieren per week te eten.

 

Meer over dit alles kunt u ook te weten komen door een cursus HELP YOURSELF te volgen. Geef u op via de website, of door te bellen met tel.nr. 06-51002585 of door te mailen naar mireille.hellenbrand@gmail.com

Het is opletten geblazen met al die voedingsprodukten in de supermarkt. Want het is niet gering wat er allemaal in het eten wordt gestopt.

De giftigheid van veel voedseladditieven en zogenaamde E-nummers is vastgelegd. Toch weten veel mensen niet wat de codes en moeilijke woorden betekenen. Ze willen het vaak ook niet weten; "dan kun je niets meer eten" wordt gezegd.En vaak zijn die klein gedrukte letters of cijfers ook niet te lezen.

Maar wat bijv. te zeggen van de smaakversterker die aan duizenden levensmiddelen wordt toegevoegd. Het gaat hier om E 621 oftewel "mononatriumglutamaat" (MSG). Dit bestanddeel van de Chinese specery Ve-tsin zit in soeppoeders, snacks, chips, kant-en klaar maaltijden enz. teveel om op te noemen...en geeft met weinig vlees toch een pittige vleessmaak....

Deze stof kan leiden tot zeer ernstige verschijnselen en levert een grote bijdrage aan de epidemie van zwaarlijvigheid die op dit moment heerst.

Daarnaast kan E 621 de hoeveelheid insuline die door de pancreas wordt gemaakt verdrievoudigen, waardoor het de kans verhoogt op ouderdomsdiabetes. Het is ook een neurotisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in de hersenen aan te tasten.

Dokter Blaylock, wereldwijd expert op dit gebied:"Men dacht dat alleen de hersenen aangetast werden door E 621. Nu blijkt dat ook het hart, de longen en de voortplantingsorganen gevaar lopen. Het leidt tot niet te genezen kankers."

Sommige restaurants in de VS hangen in hun vitrine een bordje op met "No MSG here" om hun gasten van dienst te zijn.

Het is erg lastig om dit additief te vermijden omdat het in bijna alle voedingsmiddelen wordt aangetroffen en nog steeds en hoe langer hoe meer wordt gebruikt.

Als men het echt wil vermijden, kan het ...!

Lees:"Wat zit er in uw eten" door Corinne Gouget. ISBN 9789077788288

Lucht, water en bodem in Nederland zijn de vieste van heel Europa. Dit blijkt uit een analyse door "Natuur & Milieu" in 27 Europese landen. Grootste boosdoeners zijn de intensieve veeteelt, het autoverkeer en de kolencentrales. De uitstoot van stikstofdioxine is bijv. bijna 3x zo hoog als het Europese gemiddelde. Wat betreft fijnstof scoort Nederland 25 procent hoger. Dit fijnstof, wat vooral door intensief autoverkeer in de lucht komt, brengt ernstige gezondheidsrisico's met zich mee. Fijnstof kan luchtwegaandoeningen veroorzaken, maar ook astma en longkanker.

Voor de toekomst kunnen we niet bepaald gerust zijn. Ons kabinet wekt telkens de suggestie dat het minstens evenveel aan het milieu doet als andere landen, maar de praktijk is anders. 

Zo wil het kabinet het budget voor natuurbeheer terugbrengen van 800 naar 200 miljoen euro per jaar. Er wordt nauwelijks gewerkt aan het ontmoedigen van het gebruik van kolencentrales en het autoverkeer. Ook de intensieve land- en tuinbouw moeten worden aangepakt !

....Eerbied voor de aarde...

Opperhoofd Seattle van de Duwanisch-indianen in het jaar 1855, ten overstaan van Amerikaanse autoriteiten die aan de indianen een voorstel tot landaankoop hebben gedaan:

"Voor de blanke man is de aarde niet zijn broeder, maar zijn vijand. En als hij die vijand veroverd heeft, trekt hij verder zonder er zich iets van aan te trekken.Hij behandelt zijn moeder, de aarde en zijn broeder, de lucht, als koopwaar, die hij kan uitbuiten en weer verkopen als goedkope bonte kralen. De honger van de blanke man zal de aarde kaalvreten en slechts een woestijn achterlaten.....

Het ziet ernaar uit dat we voor "de blanke man" binnenkort "de Nederlandse regering" kunnen invullen; tenzij het kabinet structurele maatregelen gaat nemen ! 

Je verwacht het niet: Nederland het vieste land van Europa...........

De onderzoeksresultaten liegen echter niet.


Bij veel mensen leeft het idee dat de mens een volstrekte alleseter is; die zijn voedsel naar eigen goeddunken kan uitzoeken. 

In de dierenwereld valt op dat elke soort een ander voedingspatroon heeft. Biologen onderscheiden carnivoren (vleeseters), herbivoren (planteneters), granivoren (graaneters) en fructivoren (vruchteneters). De carnivoor heeft een totaal ander spijsverteringsstelsel dan de herbivoor. Een hond, kat of leeuw voedt zich volstrekt anders dan een koe, een konijn of een geit. Granivoren zoals kippen beschikken over een snavel, een krop, een kliermaag, een spiermaag, een pancreas met 3 afvoerbuizen en een lang darmstelsel  (met blindzakjes)Alles gericht op het verteren van granen en zaden. PRIMATEN (apen) zijn meestal fructivoren en voeden zich hoofdzakelijk met fruit, bessen en noten. EN LAAT NOU DE MENS PRECIES HETZELFDE SPIJSVERTERINGSSTELSEL HEBBEN ALS DE PRIMATEN. De oermens stamt af van de (staartloze) aap. De mens van nu ziet er anders uit dan in de oertijd; echter zijn spijsverteringsstelsel is hetzelfde gebleven . Bijv. de pancreas (alvleesklier) is met één afvoerleider verbonden met de 12-vingerige darm waar eiwitten, koolhydraten en vetten worden verteerd. In de mond vindt voorvertering van koolhydraten plaats In de maag de voorvertering van eiwitten.

Instinctief voelen we ons nog steeds spontaan aangetrokken tot fruit. Als we een boom vol rijpe kersen zien komt ons het "water in de mond" . Gebeurt dat ook als we een wei vol koeien zien ? Het eerste wat een baby krijgt na de borstvoedings-periode is een fruithapje. Een zieke krijgt van zijn visite fruit aangeboden. 


Neem afscheid van het idee dat de mens een volstrekte alleseter is , die zijn voedsel naar eigen goeddunken kan uitzoeken. DAN IS EEN EERSTE GOEDE STAP GEZET. EEN TWEEDE STAP ZOU KUNNEN ZIJN TE KIEZEN VOOR EEN GEZONDE GEREVITALISEERDE SPIJSVERTERING. Want de mens eet niet alleen voedingsmiddelen die niet passen bij zijn spijsvertering; hij combineert ze meestal verkeerd. Succesvol combineren van voedingsmiddelen vraagt om enige kennis van de voedingsstoffen. Wie serieus de ideeën van de voedselcombinatieleer uit de natuurgeneeskunde in praktijk brengt, houdt daar blijvend een onberispelijke spijsvertering aan over. HET LICHAAMSGEWICHT ZAL ZICH AUTOMATISCH NORMALISEREN TOTDAT U UW IDEALE GEWICHT HEBT BEREIKT. Overgewicht verdwijnt, evenals het opgezette gevoel in maag en darmen. Een weldadig gevoel komt ervoor in de plaats, vaak vergezeld van een hoge waardering voor het eigen lichaam en een groter zelfvertrouwen. Het is niet overdreven te stellen dat onze condite sterk afhangt van goede voedselcombinaties. 

EN JA HOOR; DE MENS IS EEN FRUCTIVOOR !

image.jpg
bottom of page