top of page

KURSUS-PROGRAMMA

Zwaarlijvigheid
De mens is een natuurlijk wezen
Er is een onverbreekbare band tussen de mens en de natuur. De mens is onderworpen aan de natuurwetten en als hij deze niet respecteert, zal hij zelf de gevolgen ervan dragen.
Een verstoord levensritme, onvoldoende of een verstoorde slaap, emotionele aandoeningen, psychische spanningen kunnen evenzeer zwaarlijvigheid veroorzaken als teveel en vetrijk voedsel. Door een mens te zien als een eenheid en door rekening te houden met de natuurwetten kun je zwaarlijvigheid in een ruimer perspectief 
plaatsen en zal het gemakkelijker zijn om dit probleem op te lossen.

Eiwitten/Aminozuren

Ons lichaam heeft het vermogen om zelf uit aminozuren eiwitten samen te stellen. Zelfs kan het verschillende aminozuren zelf maken, maar met een aantal zuren lukt dat niet. Dit tiental aminozuren moet door ons voedsel aangevoerd worden. Zij worden de essentiele aminozuren genoemd.

De kleinste hoeveelheid van de benodigde aminozuren bepaalt hoeveel er kan worden samengesteld van het eiwit. Ter vergelijking het volgende: voor het maken van de Nederlandse vlag heeft men banen nodig van rode, witte en blauwe kleur. Heeft men nu duizend rode en duizend witte banen en vijf blauwe, dan kan men slechts 5 vlaggen maken. Nu zijn er eiwitten met bijvoorbeeld veel rode en witte banen en eiwitten met veel blauwe. Kombineert men nu aan één maaltijd deze eiwitten, dan kan het lichaam dus voldoende Nederlandse vlaggen, oftewel de gewenste eiwitten samenstellen uit die rode, witte en blauwe banen.

Op dit principe berusten de vele combinaties van voedingsmiddelen; bijvoorbeeld

aardappelen met vlees, gierst met linzen, rijst met soja, tarwe met bruine bonen, bonen- of erwtensoep met roggebrood.

Er zijn tien essentiele, die niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Van deze tien echter, zijn er twee slechts in een bepaalde levensfase van wezenlijk belang: isoleucine en leucine.

Een eiwit waarvan bekend is dat het de essentiele aminozuren in een voor ons goede verhouding bevat, is het eiwit in het kippe-ei. Niet het wit van het ei bevat het meeste eiwit, maar de dooier. Eieren bevatten echter ook nog cholesterol en zwavelverbindingen. Daarom wordt aangeraden niet meer dan twee of drie eieren per week te eten.

 

Meer over dit alles kunt u ook te weten komen door een cursus HELP YOURSELF te volgen. Geef u op via de website, of door te bellen met tel.nr. 06-51002585 of door te mailen naar mireille.hellenbrand@gmail.com

MEER OVER DE PETITIES INZAKE HET "KRUIDENVERBOD" VANUIT EUROPA:

De onrust komt voort uit de Europese richtlijn voor traditionele kruidengeneesmiddelen, die zeven jaar geleden werd ingevoerd en waarvan de overgangsperiode op 1 mei 2011 eindigt. Producenten moeten aantonen dat hun kruidenproduct al dertig jaar wordt gebruikt, waarvan vijftien jaar in de Europese Unie. Kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid moeten worden onderbouwd, met rapporten van deskundigen en op basis van langdurig gebruik en ervaringen. Klinisch onderzoek is echter niet vereist.Bescherming van de consument is het doel: bij een geregistreerd geneesmiddel is de kwaliteit beter gegarandeerd en de werkzaamheid beter gecontroleerd. Met de nieuwe richtlijn staat de kwaliteit van geregistreerde producten vast en wordt de consument beschermd.Deze uitgebreide regels geven de fytotherapie(het gebruik van plantaardige geneesmiddelen)ook meer aanzien; de fytotherapie wordt nu onderdeel van de geneesmiddelenwet, wat toch een vorm van emancipatie betekent.

Kritiek is er ook.

De grote producenten van kruidenpreparaten kunnen best duizenden euro's betalen voor de registratie van een goed lopend middel; maar dat ene Brabantse boertje wat goudsbloemen-zalf  maakt, slaagt daar niet in. Dezelfde problemen ontstaan voor genezers die werken met Chinese of Indiase kruiden. Deze gebruiken veelal een assortiment van honderden kruiden die per stuk weing omzet opleveren. Dus betaalt niemand de registratie.

Ook kan lang niet altijd worden aangetoond dat ze al 15 jaar in Europa worden gebruikt.

De Europese Commissie herkent de struikelblokken en overweegt om voor die oosterse tradities speciale criteria in te stellen. Tot die tijd staat voor het Brabantse boertje en de Chinese kruidenverkopers slechts een weg open: hun waar aanbieden als "kruidenproduct" en hun mond houden over de medicinale toepassing.

De Europese voedingsautoriteit EFSA zal pas volgend jaar de ingediende claims op kruiden beoordelen. Tot die tijd mogen fabrikanten nog zeggen dat je van hop prima gaat slapen, dat beredruif goed is voor de blaas en dat St. Janskruid de gemoedsrust bevordert. De EFSA heeft echter tot nu toe zeer weinig voedingsclaims goedgekeeurd. Indien de EFSA aangaande kruiden negatief oordeelt, zijn de claims van de baan !

Autoriteiten wekken de induk eeuwenoude culturele gebruiken in juridische hokjes te willen persen.

Daar horen ze niet thuis !!

 

CHOCOLADE

Zwarte chocolade zou gezond zijn omdat het polyfenolen bevat. Polyfenolen zijn inderdaad geneeskrachtige stoffen. Echter substanties als polyfenolen komen in zeer veel planten voor. Bijvoorbeeld in de tabaksplant; deze bevat tegelijkertijd ook de gevreesde nicotine die vernietigend is voor onze gezondheid. Het aanraden van zwarte chocolade is even dwaas als het aanbevelen van roken. In de cacaoboon komen namelijk niet alleen polyfenolen voor maar ook vrij veel oxaalzuur dat een sterk ontkalkende werking heeft.

Oxaalzuur is een stof die voorkomt in spinazie, rabarber, postelein en snijbiet. Oxaalzuur verbindt zich in de darm met calcium (een onoplosbare verbinding genaamd calciumoxalaat), waardoor het mineraal calcium niet in het bloed kan worden opgenomen. Voor wie aan osteoporose lijdt of problemen heeft met de kalkhuishouding : mijdt oxaalzuurrijke voedingsmiddelen.

Dagelijks gebruik van chocolade of chocomelk maakt de botten broos of veroorzaakt osteoporose. Samen met te weinig bewegen en weinig calcium in de voeding worden onze botten niet meer voorzien van de opbouw van de nodige botmassa. Hierdoor kan op latere leeftijd osteoporose optreden. Vooral kinderen maken minder botmassa aan bij verkeerde voeding !

 

GOED NIEUWS OVER AUTISME

Mensen met autisme worden steeds socialer naarmate ze ouder worden. Rond hun dertigste functioneren delen van de hersenen,die zorgen voor sociaal gedrag, de spiegelneuronen, bij autisten op normaal niveau. Ze krijgen dan meer vrienden en worden sociaal actiever.De ontwikkeling om zich in anderen te kunnen verplaatsen is niet kapot; alleen maar vertraagd. Op hun veertigste funktioneren de spiegelneuronen bij autisten zelfs beter dan die van hun leeftijdsgenoten. Er worden vanhieruit ook therapiëen gezocht om de ontwikkeling van de spiegelneuronen te versnellen.

bottom of page