top of page

KURSUS-PROGRAMMA

Zwaarlijvigheid
De mens is een natuurlijk wezen
Er is een onverbreekbare band tussen de mens en de natuur. De mens is onderworpen aan de natuurwetten en als hij deze niet respecteert, zal hij zelf de gevolgen ervan dragen.
Een verstoord levensritme, onvoldoende of een verstoorde slaap, emotionele aandoeningen, psychische spanningen kunnen evenzeer zwaarlijvigheid veroorzaken als teveel en vetrijk voedsel. Door een mens te zien als een eenheid en door rekening te houden met de natuurwetten kun je zwaarlijvigheid in een ruimer perspectief 
plaatsen en zal het gemakkelijker zijn om dit probleem op te lossen.

Eiwitten/Aminozuren

Ons lichaam heeft het vermogen om zelf uit aminozuren eiwitten samen te stellen. Zelfs kan het verschillende aminozuren zelf maken, maar met een aantal zuren lukt dat niet. Dit tiental aminozuren moet door ons voedsel aangevoerd worden. Zij worden de essentiele aminozuren genoemd.

De kleinste hoeveelheid van de benodigde aminozuren bepaalt hoeveel er kan worden samengesteld van het eiwit. Ter vergelijking het volgende: voor het maken van de Nederlandse vlag heeft men banen nodig van rode, witte en blauwe kleur. Heeft men nu duizend rode en duizend witte banen en vijf blauwe, dan kan men slechts 5 vlaggen maken. Nu zijn er eiwitten met bijvoorbeeld veel rode en witte banen en eiwitten met veel blauwe. Kombineert men nu aan één maaltijd deze eiwitten, dan kan het lichaam dus voldoende Nederlandse vlaggen, oftewel de gewenste eiwitten samenstellen uit die rode, witte en blauwe banen.

Op dit principe berusten de vele combinaties van voedingsmiddelen; bijvoorbeeld

aardappelen met vlees, gierst met linzen, rijst met soja, tarwe met bruine bonen, bonen- of erwtensoep met roggebrood.

Er zijn tien essentiele, die niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Van deze tien echter, zijn er twee slechts in een bepaalde levensfase van wezenlijk belang: isoleucine en leucine.

Een eiwit waarvan bekend is dat het de essentiele aminozuren in een voor ons goede verhouding bevat, is het eiwit in het kippe-ei. Niet het wit van het ei bevat het meeste eiwit, maar de dooier. Eieren bevatten echter ook nog cholesterol en zwavelverbindingen. Daarom wordt aangeraden niet meer dan twee of drie eieren per week te eten.

 

Meer over dit alles kunt u ook te weten komen door een cursus HELP YOURSELF te volgen. Geef u op via de website, of door te bellen met tel.nr. 06-51002585 of door te mailen naar mireille.hellenbrand@gmail.com

Wanneer het kouder weer wordt, krijg je vanzelf zin in warm en voedzaam eten. Om stevige winterkost te kunnen verteren moet je lichaam harder werken en omdat het vuurtje hoger wordt opgestookt, krijg je het lekker warm. Boerenkool is zelfs zo stevig, dat je het pas kunt verteren nadat de vorst er overheen is gegaan en al iets van de structuur is gebroken. Bewaargroenten zoals kolen, aardappelen, winterwortelen, knolselderij, uien en bieten weten nog lang hun vitaliteit te bewaren na de oogst. Ze dragen voor ons het licht ("biofotonen") de winter door.

De opgenomen biofotonen (zonlicht via bladgroen) lopen wel langzaam terug naarmate het voorjaar nadert, maar gelukkig zijn er dan weer verse alternatieven. In het algemeen moet je groenten zo kort mogelijk koken en in zo min mogelijk water.(rode kool 30, witte kool 15 en groene kool 10 minuten). Maar beetgaar smoren of roerbakken is vaak nog lekkerder.

Naast warmte levert voeding ook de brandstof om je lichaam te kunnen laten functioneren: bouwstoffen voor de groei en instandhouding van je lichaam, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vitaminen.

Maar voor je lichaam er iets mee kan, moet het eerst lichaamseigen worden gemaakt. Kunstmatige voeding via een infuus bijvoorbeeld kunnen we maar enige tijd verdragen, hoe zorgvuldig de losse voedingsstoffen ook zijn uitgezocht. In kunstmatige voeding zijn de voedingsstoffen losgemaakt uit het natuurlijk samenhangend geheel. Het verteringsproces - opnemen, afbreken en op geheel eigen wijze weer opbouwen tot een ondersteunende en voedende substantie - is belangrijk. Bij kunstmatige voeding valt er niets te verteren. Als je dat proces van verteren en verwerken te lang overslaat, wordt je uiteindelijk ziek. Je lichaam moet flink in beweging komen om goed te kunnen verteren. Het is mede dankzij deze beweeglijkheid dat je vitaal en gezond blijft.

Hoe vitaler het voedsel dat je eet, hoe meer dat je eigen vitaliteit bevordert. De vitaliteit van voedsel hangt nauw samen met de manier waarop het is geteeld. Groente en fruit dat de tijd krijgt om te rijpen is vitaler en rijker dan soortgenoten die volgepompt zijn met water om snel te groeien. En ook de bewerking heeft invloed op de vitaliteit.

Onrijp geplukt fruit of groente in kassen gekweekt, zijn een flauw aftreksel van wat het kan zijn als het natuurlijk is gerijpt.

Kies ook voor biologisch voedsel. Wortels staan samen met aardappels en uien in de top tien van meest bespoten groenten.

De vitaliteit van alle levende organismen hangt af van zonlicht. Door vitale voeding tot ons te nemen kunnen wij onze eigen vitaliteit bewaren als het koud en donker is.

DE CIRKEL DOORBREKEN

Korte-termijn-denken is in de reguliere gezondheidszorg schering en inslag.

Geneesmiddelen worden toegelaten zonder bewijs van effectiviteit en veiligheid OP DE LANGE TERMIJN. Ook – en vooral- geldt dit voor preventieve geneesmiddelen. Kerngezonde mensen gebruiken medicijnen omdat ze een “risicofactor” hebben. Bijv. verhoogde bloeddruk, cholesterol of bloedsuikerwaarde. Dit is een immense markt, want er zijn veel gezonde mensen. Voor toelating van deze preventieve geneesmiddelen hoeft niet te worden aangetoond dat mensen er langer door zullen leven. Het verlagen vande risico-factor (bloeddruk, cholesterol, suiker) volstaat ! Symptoombestrijding bij uitstek. Door middelen als “Eraldin”(bloeddruk),“Lipobay”(cholesterol) en “Avandia”(suiker) te gebruiken,  overleden tienduizenden vanwege de bijwerkingen. De veiligheid en effectiviteit OP LANGE TERMIJN was niet onderzocht. Artsen vertrouwen er op dat het wel goed zit; overheden durven niet uit de pas te lopen met andere landen; en patiënten zijn gerustgesteld omdat hun risicofactor (bloeddruk, cholesterol, suiker) daalt. Zo is nu de opvolging van “Avandia” (verhoogde bloedsuiker) aan de orde. Huisartsen willen het niet voorschrijven, maar internisten zijn er al aan begonnen. Ondanks onvoldoende kennis van de bijwerkingen en onwetendheid over effectiviteit en veiligheid OP DE LANGE TERMIJN.

Ook in de ZORG ontbreekt zo’n blik op DE LANGE TERMIJN. De kostenstijging via de AWBZ kost de gemiddelde werknemer nu al 300 euro per maand. Trouwens de hele gezondheidszorg is onbetaalbaar geworden. Sinds 2000 zijn de uitgaven verdubbeld tot 90 miljard. Dat is andere koek dan –geld voor Griekenland- of -Spaanse banken-. Vergeet “Europa”;  in de gezondheidszorg gaat het om vele miljarden méér !

Het ALTERNATIEF wijst weer in de richting van DE LANGE TERMIJN.

De zorg van nu is ingericht op het behandelen van ziekten, niet op het bevorderen van gezondheid. Het gaat zo: ziek-pil-gezond; ziek-operatie-gezond; of ziek-verzorgen tot de dood. HIER MOET DE CIRKEL DOORBROKEN WORDEN. Gezond leven vraagt meer dan een pil of operatie. Het gaat over wat je eet, hoeveel je beweegt en wat je leefstijl is.

In de huidige farmaceutische en zorg-“industrie” heeft niemand baat bij investeren in gezond leven. Een aanpassing van de leefstijl betaalt zich immers pas OP LANGE TERMIJN uit. Bij kwalen rinkelt de kassa, bij preventie wacht droog brood. Voor een nieuwe heup is geld beschikbaar; voor het stimuleren van wandelen niet. De samenleving dient te investeren in gezond leven. De cursus HELP YOURSELF, Gezond, SLANK en Fit is vol methoden en middelen waarmee men de eigen conditie en leefstijl kan verbeteren en versterken. Men leert de oplossing dichtbij zichzelf te vinden en het belang van eigen inzet te zien. De eerstvolgende cursus begint maandagavond 24 september a.s. om 19.oo uur . WELKOM!!!

NIET ALLEEN HOMEOPATHIE

Onlangs keurde het Europees Parlement een voorstel goed aangaande beweringen   over gezondheidsvoordelen op verpakkingen. Na goedkeuring van deze nieuwe Europese wet “de claimsverordening”, klinkt overal dat “homeopathische” middelen geen informatie meer mogen bevatten over wat ze voor de gezondheid doen. Echter alle NIET BEWEZEN teksten over gezondheidsvoordelen op produkten en in reclame zullen verboden worden. Mensen hebben geen toegang meer tot belangrijke informatie over voedingsprodukten en voedingssupplementen. Het lijkt op een pact met de farmaceutische industrie. De medicijnlobby in optima forma!

95% vande ingebrachte middelen die beoordeeld moesten worden is door de EU-administratie geweigerd. Bijv. de werking van kamille-thee moet wetenschappelijk bewezen worden ook al heeft deze zich al eeuwen in geneeskrachtige zin getoond.  Als er geen wetenschappelijk bewijs voorhanden is, dan mag er geen informatie meer over gegeven worden.

 

Blijft over het streven naar een EUROPEES REFERENDUM waarin mensen pleiten om vrijelijk te kunnen blijven beschikken over informatie aangaande gezondheid en natuurlijke geneeswijzen. DIT BETREFT NIET ALLEEN HOMEOPATHIE MAAR ALLE NATUURGENEESMIDDELEN ZOALS KRUIDEN, VOEDINGSPRODUKTEN,VISOLIE, NOEM MAAR OP.

bottom of page