top of page

KURSUS-PROGRAMMA

Zwaarlijvigheid
De mens is een natuurlijk wezen
Er is een onverbreekbare band tussen de mens en de natuur. De mens is onderworpen aan de natuurwetten en als hij deze niet respecteert, zal hij zelf de gevolgen ervan dragen.
Een verstoord levensritme, onvoldoende of een verstoorde slaap, emotionele aandoeningen, psychische spanningen kunnen evenzeer zwaarlijvigheid veroorzaken als teveel en vetrijk voedsel. Door een mens te zien als een eenheid en door rekening te houden met de natuurwetten kun je zwaarlijvigheid in een ruimer perspectief 
plaatsen en zal het gemakkelijker zijn om dit probleem op te lossen.

Eiwitten/Aminozuren

Ons lichaam heeft het vermogen om zelf uit aminozuren eiwitten samen te stellen. Zelfs kan het verschillende aminozuren zelf maken, maar met een aantal zuren lukt dat niet. Dit tiental aminozuren moet door ons voedsel aangevoerd worden. Zij worden de essentiele aminozuren genoemd.

De kleinste hoeveelheid van de benodigde aminozuren bepaalt hoeveel er kan worden samengesteld van het eiwit. Ter vergelijking het volgende: voor het maken van de Nederlandse vlag heeft men banen nodig van rode, witte en blauwe kleur. Heeft men nu duizend rode en duizend witte banen en vijf blauwe, dan kan men slechts 5 vlaggen maken. Nu zijn er eiwitten met bijvoorbeeld veel rode en witte banen en eiwitten met veel blauwe. Kombineert men nu aan één maaltijd deze eiwitten, dan kan het lichaam dus voldoende Nederlandse vlaggen, oftewel de gewenste eiwitten samenstellen uit die rode, witte en blauwe banen.

Op dit principe berusten de vele combinaties van voedingsmiddelen; bijvoorbeeld

aardappelen met vlees, gierst met linzen, rijst met soja, tarwe met bruine bonen, bonen- of erwtensoep met roggebrood.

Er zijn tien essentiele, die niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Van deze tien echter, zijn er twee slechts in een bepaalde levensfase van wezenlijk belang: isoleucine en leucine.

Een eiwit waarvan bekend is dat het de essentiele aminozuren in een voor ons goede verhouding bevat, is het eiwit in het kippe-ei. Niet het wit van het ei bevat het meeste eiwit, maar de dooier. Eieren bevatten echter ook nog cholesterol en zwavelverbindingen. Daarom wordt aangeraden niet meer dan twee of drie eieren per week te eten.

 

Meer over dit alles kunt u ook te weten komen door een cursus HELP YOURSELF te volgen. Geef u op via de website, of door te bellen met tel.nr. 06-51002585 of door te mailen naar mireille.hellenbrand@gmail.com

VOEDING ALS MEDICIJN

Hippocrates (460-377 vóór Christus), die de vader van de wetenschappelijke geneeskunde wordt genoemd, legde de basis voor een rationelere geneeskunde. Dit in tegenstelling tot de toen in het antieke Griekenland heersende magisch-religieuze geneeskunde, ook wel tempelgeneeskunde genoemd. Hij ontwikkelde de natuurgeneeskunde als autonoom en traditioneel medisch systeem. Nog steeds wordt de eed van Hippocrates afgelegd na het behalen van het artsendiploma. Nog steeds geeft de slang-afbeelding op de ruit van de auto aan dat men met een beoefenaar van de geneeskunde te maken heeft.De slang was in bovengenoemde tempelgeneeskunde de God van de genezing die men hoopte in z'n dromen te kunnen waarnemen want dan zou men genezen. De magisch-religieuze aanpak dus.

De natuurgeneeskunde is dus van oorsprong een Grieks, dus Westers systeem, en staat daarom dichtbij de Europese cultuur.

Een belangrijke uitspraak van Hippoctates was: maak van uw voedsel uw medicijn. En inderdaad: voeding is het krachtigste middel bij het behandelen van bijna alle klachten.

Fruit bijvoorbeeld neemt binnen het voedingspakket een heel bijzondere plaats in. Dat heeft enerzijds te maken met het specifieke soijsverteringsstelsel van de mens die van nature een vruchteneter is; en anderzijds met het feit dat vruchten in staat zijn grote hoeveelheden licht op te nemen. Lichtenergie is de bron van gezondheid. In de cursus HELP YOURSELF Gezond, SLANK en Fit krijgt men volop informatie over deze twee onderwerpen: het spijsverteringsstelsel en lichtenergie oftewel biofotonen.

FRUIT dat specifiek voor bepaalde klachten kan worden ingezet:

De appel: een Duits onderzoek wijst er op dat 1 appel per dag een 11% gunstiger cholesterol-gehalte oplevert. Bij 2 appels per dag daalt het risico op borstkanker met 39%; en wie 3 appels per dag eet heeft 21% minder kans op hart- en vaatziekten.

De kers: Onze beste vrucht.

Hoewel tropisch en subtropisch fruit topkwaliteit heeft (vanwege het betere klimaat), zijn de eigen fruitsoorten heel gezond; en de kers spant daarbij de kroon. De kers is rijk aan kalium en arm aan natrium en daardoor waterafdrijvend. Vooral de plantenkleurstoffen "anthocyanen" hebben een gunstige invloed bij de vorming van nieuw bindweefsel. De kers verdrijft urinezuur en is geschikt bij het behandelen van jicht en reumatische aandoeningen. De kers is ook rijk aan anti-oxidanten en voorkomt het uitdrogen van de huid. Verder is de kers populair bij natuurlijke afslankingskuren.

GROENTEN: Er is de laatste jaren een duidelijke herwaardering van groenten vast te stellen. Groenten zijn relatief goedkoop; worden gemakkelijk in ons klimaat geteeld en zijn, afwisselend volgens de soort, het hele jaar beschikbaar. Het "broodje gezond" belegd met verse rauwe groente is in onze jachtige samenleving niet meer weg te denken. Wetenschappers hebben ontdekt dat een aantal groentesoorten een anti-oxiderende werking hebben  en bio-actieve substanties bezitten. Broccoli, koolsoorten, spruitjes en radijzen zijn voedingsmiddelen met een farmacologische werking, d.w.z. dat deze voedingsmiddelen, NAAR HET VOORBEELD VAN HIPPOCRATES, ALS MEDICIJN WORDEN GEBRUIKT.

De knoppen zitten weer aan de bomen. Je voelt weer een bijna zinnelijk verlangen om uit te breken. Gebundelde kracht die op springen staat.In geen enkel ander seizoen wordt er in de natuur zoveel opgebouwd als in de lente. Ook binnen in ons lichaam wordt van alles in gang gezet.

We zijn nog gewend aan onze winterkleren. Bijna niemand trekt met de eerste mooie dag meteen een zomeroutfit aan. Dat voelt wat geforceerd en bloot. Die natuurlijke aarzeling klopt helemaal met wat gezond voor je is. Je huid heeft wat tijd nodig om weer voldoende pigment op te bouwen en zich zodoende tegen verbranding te beschermen. Daarbij komt dat de uv-straling, verantwoordelijk voor het verbranden van de huid, in de lente net iets sterker is. De ozonlaag, die een groot deel van het uv-licht filtert, is in de lente het dunst. Ga dus in de lente regelmatig naar buiten en bouw de blootstelling van je huid aan de zon geleidelijk op.

Een handige manier om in de lente weer eens aan je conditie te werken is "gewoon" doen. Gewoon in de zin van gematigd zijn met luxeprodukten. En denk daarbij niet alleen aan alcohol, sigaretten of snoep. Laat, als je het je kunt permitteren, de auto bijv. wat vaker staan en loop of fiets eens naar je werk. Doe ook de boodschappen met de fiets. Neem de trap in plaats van de lift. Pak een schoonmaakklus in huis aan in plaats van het uit te besteden. Of werk eens lekker in de tuin en gebruik een ouderwetse grasmaaier i.p.v. een elektrische.

Wil je op gewicht blijven of wat gewicht kwijtraken, dan kun je beter elke dag bewegen dan één keer in de week sporten. Onlangs stelde dr.Hans Savelberg (Bewegingswetenschappelijk hoofddocent) dat rustig slenteren meer gezondheidswinst biedt dan afzien. Na een "slenterregime" trad er bij proefpersonen een aanzienlijke verbetering van bloedwaarden  (suikerziekte en hart-en vaatziekten voorkomend) op ! Een ingrijpende wijziging van onze kijk op een gezonde leefstijl.

Het idee is: wie dagelijks 'n half uur sport (= de oude norm) houdt nog 23,5 uur over om te zitten/liggen.

Gezondmakend bewegen. Onderzoek wijst uit dat regelmatig fietsen minder belastend voor je gewrichten is dan joggen. Ook wordt je er volgens de bewegingswetenschappers minder snel zwaarmoedig door. Je vangt ook 2 vliegen in een klap: je bent in beweging en ook nog eens in de buitenlucht. Twee manieren om zuurstof naar al je cellen te brengen, waardoor je je energieker gaat voelen.

Hooikoorts in de lente. Brandnetels helpen bij allergische aandoeningen zoals hooikoorts en astma. Het netelgif bevat onder meer histamine. Deze stof komt ook vrij bij hooikoorts en is verantwoordelijk voor het opzwellen van het slijmvlies, wat jeuk veroorzaakt. De kleine hoeveelheid van deze stof in gedroogde brandnetels kan homeopathisch werken. Drink dus twee kopjes brandnetelthee per dag als je last van hooikoorts hebt.

Honing bevat kleine hoeveelheden pollen of stuifmeel die als je er een honingdrankje van maakt, werken als een homeopathisch anti-hooikoorts middel. Zorg dat de honing niet heter wordt dan 40 graden Celcius. Wat te denken van brandnetelthee met een lepeltje honing !

Tenslotte: de lever.

Help je lever een handje. De lever filtert het bloed en verwijdert belastende stoffen uit je lichaam door ze af te breken en uit te scheiden. Daarnaast maakt de lever gal, die cholesterol en vetoplosbare gifstoffen kan binden. Je ontziet je lever door minder vet te eten en door zo min mogelijk stoffen te consumeren waarvan je weet dat de lever deze als belastend zal herkennen, zoals bijvoorbeeld alcohol. Een gezonde leverfunktie zorgt voor meer energie, een goede gemoedstoestand en een gezonde nachtrust.

Kortom: lente betekent: verjonging, vernieuwing en wedergeboorte

BROOD:  EEN DELICATESSE !

 

 

 

De laatste tijd verschijnen er nogal wat negatieve publicaties over brood in het algemeen en volkorenbrood in het bijzonder.

 

Uitdrukkingen als broodnodig, broodroof en broodwinning getuigen van het belangrijke imago dat brood geniet.

 

Brood is in Nederland de belangrijkste koolhydraten- en vezelbron. En heeft daarom een prominente plaats in de Schijf van Vijf.

 

Ondanks dat brood zijn aantrekkingskracht nog niet echt heeft verloren, zou het in ons dieet een andere betekenis en functie moeten krijgen.

 

In de voedselcombinatieleer van de natuurgeneeskunde dragen brood en andere graanprodukten niet wezenlijk bij aan een goede gezondheid en zijn moeilijk te combineren. Dat komt door o.a. door het volgende:

 

Volkorenbrood bevat fytinezuur, dat een verbinding aangaat met ijzer, zink, calcium en magnesium,waardoor deze belangrijke mineralen  niet  door ons lichaam kunnen worden opgenomen. Het normale rijs-proces in Nederland is snel; bij een lang rijsproces wordt het van nature aanwezige fytinezuur wél afgebroken.

Daarom zijn gekiemd tarwe- en speltbrood (bijv.“Terrasana”-Essener-’’)vrij van fytinezuur en bovendien (door de ontkiemde korrels) vrij van tarwegluten. Laatstgenoemd brood wordt bij lage temperatuur gebakken waardoor ook de B-vitaminen behouden blijven.

 

Doorgaans echter wordt brood bij een hoge temperatuur (250°C)gebakken.

 

Naar schatting lijdt één op de driehonderd Nederlanders aan intolerantie voor GLUTEN, een eiwit dat in tarwe, rogge en gerst voorkomt. Maïs, rijst, tapioca en aardappelmeel zijn goede alternatieven voor dit moeilijk verteerbare eiwit in granen.

 

De mens is van nature bovendien geen graaneter, zoals kippen en andere hoenderachtigen. Rauw graan is voor mensen onmogelijk en slecht. Kippen en vogels hebben een totaal andere spijsvertering. Ze hebben een voorvertering via een krop, een kliermaag en een spiermaag en drie aanvoerleiders aan de pancreas om de nodige enzymen te leveren en zetmeel af te breken.De vroege mens beheerste het vuurmaken (om graan verteerbaar te maken) pas laat in de evolutie. Zo'n 400.000 jaar geleden, denken onderzoekers. Dit betekent dat mensachtigen jaren leefden zonder vuur en dus ook geen granen konden verteren.

 

Wij zijn vruchteneters!

 

Brood is ook een dikmaker.Wie wil afslanken, doet er goed aan enkele weken geen brood te eten; het resultaat is meteen merkbaar.

Dat komt door de hoge “glycemische index” van tarwe.

De glycemische index geeft de mate aan waarmee de bloedsuiker stijgt bij inname van 100 gram voeding. Bijv. de g.i. van witbrood is 75. Dw.z. dat bij inname van 100 gram witbrood de bloedsuiker stijgt met 75 % !

 

Bij iname van 100 gram kersen stijgt de bloedsuiker slechts 30 %. Dit komt omdat complexe suikers (zoals zetmeel in brood is) omgezet moeten worden in dubbele suikers en vervolgens in enkelvoudige suikers.

 

Als de bloedsuiker 75 % (bij 100 gram witbrood) stijgt geeft de alvleesklier de benodigde insuline af en worden de suikers in het bloed opgenomen en gebruikt voor spier-arbeid en organen. Wat dan niet wordt gebruikt wordt omgezet in vet. Wie bij iedere maaltijd brood of andere koolhydraten gebruikt (en wellicht nog zetmeelrijke tussendoortjes) heeft te maken met een blijvend hoog insulinegehalte, waardoor het onmogelijk is om de reserve-voorraad vet aan te spreken, het vet  EN  HET BUIKJE BLIJVEN !

 

Dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende additieven, conserveringsmiddelen en emulgeermiddelen die meestal in brood worden gebruikt. De kleur van bruinbrood is meestal niet alleen afkomstig van het bruine deel van de graankorrel. Fabrikantenvoegen ook kleurstoffen toe, bijv, karamel.

 

Ons brood kan dus veel beter als delicatesse worden genuttigd en wel binnen een goede voedselcombinatie. Zoals in onderstaand recept:

 

AVOCADOBROODJES;

 

Ingrediënten per persoon: 4 slabladeren, 4 radijsjes, ¼ komkommer, 1 avocado, 1 el citroensap, ½el kerriepoeder, 2 broodjes, 1 handjevol tuinkers ter garnering.

 

Bereiding: Was de sla, dep hem droog en snijd hem in reepjes; Was de radijsjes verwijder het loof en snijd ze in plakjes; Schil de komkommer en snijd hem in dunne plakjes; Schil en halveer de avocado, verwijder de pit en pureer het vruchtvlees. Voeg citroensap toe om verkleuring te voorkomen en breng de puree op smaak met het kerriepoeder. Snij de broodjes doormidden en besmeer ze dik met de avocadopuree. Leg de sla, radijsjes en plakjes komkommer erop en garneer ze met tuinkers.

bottom of page