LENTE
De knoppen zitten weer aan de bomen. Je voelt weer een bijna zinnelijk verlangen om uit te breken. Gebundelde kracht die op springen staat.In geen enkel ander seizoen wordt er in de natuur zoveel opgebouwd als in de lente. Ook binnen in ons lichaam wordt van alles in gang gezet.
We zijn nog gewend aan onze winterkleren. Bijna niemand trekt met de eerste mooie dag meteen een zomeroutfit aan. Dat voelt wat geforceerd en bloot. Die natuurlijke aarzeling klopt helemaal met wat gezond voor je is. Je huid heeft wat tijd nodig om weer voldoende pigment op te bouwen en zich zodoende tegen verbranding te beschermen. Daarbij komt dat de uv-straling, verantwoordelijk voor het verbranden van de huid, in de lente net iets sterker is. De ozonlaag, die een groot deel van het uv-licht filtert, is in de lente het dunst. Ga dus in de lente regelmatig naar buiten en bouw de blootstelling van je huid aan de zon geleidelijk op.
Een handige manier om in de lente weer eens aan je conditie te werken is "gewoon" doen. Gewoon in de zin van gematigd zijn met luxeprodukten. En denk daarbij niet alleen aan alcohol, sigaretten of snoep. Laat, als je het je kunt permitteren, de auto bijv. wat vaker staan en loop of fiets eens naar je werk. Doe ook de boodschappen met de fiets. Neem de trap in plaats van de lift. Pak een schoonmaakklus in huis aan in plaats van het uit te besteden. Of werk eens lekker in de tuin en gebruik een ouderwetse grasmaaier i.p.v. een elektrische.
Wil je op gewicht blijven of wat gewicht kwijtraken, dan kun je beter elke dag bewegen dan één keer in de week sporten. Onlangs stelde dr.Hans Savelberg (Bewegingswetenschappelijk hoofddocent) dat rustig slenteren meer gezondheidswinst biedt dan afzien. Na een "slenterregime" trad er bij proefpersonen een aanzienlijke verbetering van bloedwaarden (suikerziekte en hart-en vaatziekten voorkomend) op ! Een ingrijpende wijziging van onze kijk op een gezonde leefstijl.
Het idee is: wie dagelijks 'n half uur sport (= de oude norm) houdt nog 23,5 uur over om te zitten/liggen.
Gezondmakend bewegen. Onderzoek wijst uit dat regelmatig fietsen minder belastend voor je gewrichten is dan joggen. Ook wordt je er volgens de bewegingswetenschappers minder snel zwaarmoedig door. Je vangt ook 2 vliegen in een klap: je bent in beweging en ook nog eens in de buitenlucht. Twee manieren om zuurstof naar al je cellen te brengen, waardoor je je energieker gaat voelen.
Hooikoorts in de lente. Brandnetels helpen bij allergische aandoeningen zoals hooikoorts en astma. Het netelgif bevat onder meer histamine. Deze stof komt ook vrij bij hooikoorts en is verantwoordelijk voor het opzwellen van het slijmvlies, wat jeuk veroorzaakt. De kleine hoeveelheid van deze stof in gedroogde brandnetels kan homeopathisch werken. Drink dus twee kopjes brandnetelthee per dag als je last van hooikoorts hebt.
Honing bevat kleine hoeveelheden pollen of stuifmeel die als je er een honingdrankje van maakt, werken als een homeopathisch anti-hooikoorts middel. Zorg dat de honing niet heter wordt dan 40 graden Celcius. Wat te denken van brandnetelthee met een lepeltje honing !
Tenslotte: de lever.
Help je lever een handje. De lever filtert het bloed en verwijdert belastende stoffen uit je lichaam door ze af te breken en uit te scheiden. Daarnaast maakt de lever gal, die cholesterol en vetoplosbare gifstoffen kan binden. Je ontziet je lever door minder vet te eten en door zo min mogelijk stoffen te consumeren waarvan je weet dat de lever deze als belastend zal herkennen, zoals bijvoorbeeld alcohol. Een gezonde leverfunktie zorgt voor meer energie, een goede gemoedstoestand en een gezonde nachtrust.
Kortom: lente betekent: verjonging, vernieuwing en wedergeboorte
Comments