BROOD: EEN DELICATESSE !
BROOD: EEN DELICATESSE !
De laatste tijd verschijnen er nogal wat negatieve publicaties over brood in het algemeen en volkorenbrood in het bijzonder.
Uitdrukkingen als broodnodig, broodroof en broodwinning getuigen van het belangrijke imago dat brood geniet.
Brood is in Nederland de belangrijkste koolhydraten- en vezelbron. En heeft daarom een prominente plaats in de Schijf van Vijf.
Ondanks dat brood zijn aantrekkingskracht nog niet echt heeft verloren, zou het in ons dieet een andere betekenis en functie moeten krijgen.
In de voedselcombinatieleer van de natuurgeneeskunde dragen brood en andere graanprodukten niet wezenlijk bij aan een goede gezondheid en zijn moeilijk te combineren. Dat komt door o.a. door het volgende:
Volkorenbrood bevat fytinezuur, dat een verbinding aangaat met ijzer, zink, calcium en magnesium,waardoor deze belangrijke mineralen niet door ons lichaam kunnen worden opgenomen. Het normale rijs-proces in Nederland is snel; bij een lang rijsproces wordt het van nature aanwezige fytinezuur wél afgebroken.
Daarom zijn gekiemd tarwe- en speltbrood (bijv.“Terrasana”-Essener-’’)vrij van fytinezuur en bovendien (door de ontkiemde korrels) vrij van tarwegluten. Laatstgenoemd brood wordt bij lage temperatuur gebakken waardoor ook de B-vitaminen behouden blijven.
Doorgaans echter wordt brood bij een hoge temperatuur (250°C)gebakken.
Naar schatting lijdt één op de driehonderd Nederlanders aan intolerantie voor GLUTEN, een eiwit dat in tarwe, rogge en gerst voorkomt. Maïs, rijst, tapioca en aardappelmeel zijn goede alternatieven voor dit moeilijk verteerbare eiwit in granen.
De mens is van nature bovendien geen graaneter, zoals kippen en andere hoenderachtigen. Rauw graan is voor mensen onmogelijk en slecht. Kippen en vogels hebben een totaal andere spijsvertering. Ze hebben een voorvertering via een krop, een kliermaag en een spiermaag en drie aanvoerleiders aan de pancreas om de nodige enzymen te leveren en zetmeel af te breken.De vroege mens beheerste het vuurmaken (om graan verteerbaar te maken) pas laat in de evolutie. Zo'n 400.000 jaar geleden, denken onderzoekers. Dit betekent dat mensachtigen jaren leefden zonder vuur en dus ook geen granen konden verteren.
Wij zijn vruchteneters!
Brood is ook een dikmaker.Wie wil afslanken, doet er goed aan enkele weken geen brood te eten; het resultaat is meteen merkbaar.
Dat komt door de hoge “glycemische index” van tarwe.
De glycemische index geeft de mate aan waarmee de bloedsuiker stijgt bij inname van 100 gram voeding. Bijv. de g.i. van witbrood is 75. Dw.z. dat bij inname van 100 gram witbrood de bloedsuiker stijgt met 75 % !
Bij iname van 100 gram kersen stijgt de bloedsuiker slechts 30 %. Dit komt omdat complexe suikers (zoals zetmeel in brood is) omgezet moeten worden in dubbele suikers en vervolgens in enkelvoudige suikers.
Als de bloedsuiker 75 % (bij 100 gram witbrood) stijgt geeft de alvleesklier de benodigde insuline af en worden de suikers in het bloed opgenomen en gebruikt voor spier-arbeid en organen. Wat dan niet wordt gebruikt wordt omgezet in vet. Wie bij iedere maaltijd brood of andere koolhydraten gebruikt (en wellicht nog zetmeelrijke tussendoortjes) heeft te maken met een blijvend hoog insulinegehalte, waardoor het onmogelijk is om de reserve-voorraad vet aan te spreken, het vet EN HET BUIKJE BLIJVEN !
Dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende additieven, conserveringsmiddelen en emulgeermiddelen die meestal in brood worden gebruikt. De kleur van bruinbrood is meestal niet alleen afkomstig van het bruine deel van de graankorrel. Fabrikantenvoegen ook kleurstoffen toe, bijv, karamel.
Ons brood kan dus veel beter als delicatesse worden genuttigd en wel binnen een goede voedselcombinatie. Zoals in onderstaand recept:
AVOCADOBROODJES;
Ingrediënten per persoon: 4 slabladeren, 4 radijsjes, ¼ komkommer, 1 avocado, 1 el citroensap, ½el kerriepoeder, 2 broodjes, 1 handjevol tuinkers ter garnering.
Bereiding: Was de sla, dep hem droog en snijd hem in reepjes; Was de radijsjes verwijder het loof en snijd ze in plakjes; Schil de komkommer en snijd hem in dunne plakjes; Schil en halveer de avocado, verwijder de pit en pureer het vruchtvlees. Voeg citroensap toe om verkleuring te voorkomen en breng de puree op smaak met het kerriepoeder. Snij de broodjes doormidden en besmeer ze dik met de avocadopuree. Leg de sla, radijsjes en plakjes komkommer erop en garneer ze met tuinkers.
Comments