top of page

KURSUS-PROGRAMMA

Zwaarlijvigheid
De mens is een natuurlijk wezen
Er is een onverbreekbare band tussen de mens en de natuur. De mens is onderworpen aan de natuurwetten en als hij deze niet respecteert, zal hij zelf de gevolgen ervan dragen.
Een verstoord levensritme, onvoldoende of een verstoorde slaap, emotionele aandoeningen, psychische spanningen kunnen evenzeer zwaarlijvigheid veroorzaken als teveel en vetrijk voedsel. Door een mens te zien als een eenheid en door rekening te houden met de natuurwetten kun je zwaarlijvigheid in een ruimer perspectief 
plaatsen en zal het gemakkelijker zijn om dit probleem op te lossen.

Eiwitten/Aminozuren

Ons lichaam heeft het vermogen om zelf uit aminozuren eiwitten samen te stellen. Zelfs kan het verschillende aminozuren zelf maken, maar met een aantal zuren lukt dat niet. Dit tiental aminozuren moet door ons voedsel aangevoerd worden. Zij worden de essentiele aminozuren genoemd.

De kleinste hoeveelheid van de benodigde aminozuren bepaalt hoeveel er kan worden samengesteld van het eiwit. Ter vergelijking het volgende: voor het maken van de Nederlandse vlag heeft men banen nodig van rode, witte en blauwe kleur. Heeft men nu duizend rode en duizend witte banen en vijf blauwe, dan kan men slechts 5 vlaggen maken. Nu zijn er eiwitten met bijvoorbeeld veel rode en witte banen en eiwitten met veel blauwe. Kombineert men nu aan één maaltijd deze eiwitten, dan kan het lichaam dus voldoende Nederlandse vlaggen, oftewel de gewenste eiwitten samenstellen uit die rode, witte en blauwe banen.

Op dit principe berusten de vele combinaties van voedingsmiddelen; bijvoorbeeld

aardappelen met vlees, gierst met linzen, rijst met soja, tarwe met bruine bonen, bonen- of erwtensoep met roggebrood.

Er zijn tien essentiele, die niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Van deze tien echter, zijn er twee slechts in een bepaalde levensfase van wezenlijk belang: isoleucine en leucine.

Een eiwit waarvan bekend is dat het de essentiele aminozuren in een voor ons goede verhouding bevat, is het eiwit in het kippe-ei. Niet het wit van het ei bevat het meeste eiwit, maar de dooier. Eieren bevatten echter ook nog cholesterol en zwavelverbindingen. Daarom wordt aangeraden niet meer dan twee of drie eieren per week te eten.

 

Meer over dit alles kunt u ook te weten komen door een cursus HELP YOURSELF te volgen. Geef u op via de website, of door te bellen met tel.nr. 06-51002585 of door te mailen naar mireille.hellenbrand@gmail.com

OORZAKEN VAN OVERGEWICHT

Als mensen bijvoorbeeld onder stress komen te staan of aan emotionele aandoeningen lijden, wordt de uitscheiding van gifstoffen bemoeilijkt en en de vetstofwisseling gestimuleerd (om de gifstoffen in het vet op te slaan). Zodoende komt men snel aan.

Bij anderen zal de waterhuishouding trager gaan werken zodat meer vocht wordt vastgehouden en de gifstoffen in dat meerdere vocht verdund kunnen worden.

Overgewicht bestrijden en ontgiften liggen dus in elkaars verlengde.

Gewichtsproblemen kunnen enkel opgelost worden als de mens als een eenheid wordt gezien. Lichamelijke en psychische aspecten zijn zodanig met elkaar verweven dat hun invloed niet scherp afgelijnd kan worden.

Volg de cursus HELP YOURSELF Gezond Slank en Fit.

en meld je aan via de website: www.helpyourselfgezondslankfit.nl 

Binnenkort weer van start.

Vandaag wil ik een drietal onderwerpen aansnijden:


  • onze dagelijkse voeding

  • wijn

  • round up/democratie

ONZE DAGELIJKSE VOEDING

Op zoek naar de oorzaak van zwaarlijvigheid ! Een probleem dat langzaam maar zeker een mondiale aangelegenheid wordt.Dan komt men tot de conclusie dat de theorie van de "Big two" (teveel eten en te weinig bewegen) een verre van bevredigende verklaring geeft. En dat obesitas in feite een symptoom is van de steeds verdergaande industrialisering van ons voedsel. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar goedkoop voedsel, wordt er steeds meer geproduceerd tegen steeds lagere kosten. Hierdoor doen in de voedingmiddelenindustrie steeds meer nieuwe produkten en produktiemethoden hun intrede. Of het nu om zoetstoffen, rundergehakt of tomaten gaat, niets is meer zoals het was. Met als gevolg dat een deel van ons voedsel niet alleen van veel mindere kwaliteit, maar bovendien daadwerkelijk schadelijk is geworden.

WIJN

Overmatig gebruik van alcohol, of liever de stof ethanol is slecht voor de lever waar alcohol wordt afgebroken, en voor de hersenen.

Dat staat haaks op wat wijnschrijver Harold Hamersma in zijn boek: wijnreis door mijn lichaam beweert: 3 tot 4 glazen wijn per dag zouden een heilzaam effect hebben.

Wijn bevat anti-oxydanten, zogenoemde flavonoiden, waarvan de stof "resveratrol" de bekendste is. Resveratrol zit in de schil van vooral de blauwe druif en komt dus voornamelijk in rode wijn terecht.

Echter, rode wijn is helemaal niet zo'n geweldige bron van flavonoiden. Thee, chocolade groenten en  fruit zijn belangrijker bronnen.

Af en toe een glaasje wijn blijft natuurlijk gewoon lekker . Op een feestje of een terras. Maar het glaasje daarna doet meer kwaad dan goed. Toch is degene die nooit alcohol drinkt, gezond eet en beweegt het best af: Dat is allemaal veel effektiever voor een gezond hart en gezonde bloedvaten dan het drinken van alcohol. En voor een slanke lijn is alcohol, en zeker wijn, ook al niet geweldig: er zitten flink wat calorieën in.

ROUND UP/DEMOCRATIE

Round up is een onkruidverdelger (herbicide) van de firma MONSANTO (onthoud de naam want nog even dan gaat Europa een handelskontrakt sluiten met o.a. deze foute handelsfirma). Zowel boeren als luie tuinders gebruiken deze herbicide in enorme hoeveelheden. Wereldwijd is het het meest gebruikte middel tegen onkruid. Goed spul, alles gaat er dood van. Niet alleen onkruid. Van alle Europeanen heeft 44 procent glyfosaat in het lichaam, het gif uit Round Up. In Nederland werd glyfosaat in vijf op de acht proefpersonen aangetroffen. Bij proefdieren werden hierdoor onvruchtbaarheid, genetische misvormingen en kanker vastgesteld. 

Zie de mens: de belofte van direct gemak maakt hem hem blind voor de kwalijke gevolgen op de lange termijn. Voor particulieren inmiddels verboden. Nu de boeren en Europa nog.

Via de FOODWATCH-organisatie wordt aktie gevoerd tegen de handelskontrakten met Monsanto, Coca-Cola en Volkswagen. Die kontrakten (TTIP en CETA) zijn ondanks

de overhandiging van 3,25 miljoen handtekeningen van Europese burgers tegen deze foute handelsverdragen getekend en door het Europees Parlement goedgekeurd (CETA) en ook TTIP is nog steeds niet van tafel ondanks beweringen van onze eigen minister Ploumen. CETA bijvoorbeeld bevat een levensgevaarlijke vorm van bescherming waarmee deze multinationals (o.a. Monsanto) onze overheid kunnen aanklagen als zij wetten invoeren die deze handelsfirma's niet aanstaan. Zij kunnen dan miljardenclaims indienen bij tribunalen, claims waarvoor de belastingbetaler mag opdraaien. De Europese markt zal dan moeten concurreren tegen Amerikaanse importprodukten die aan lagere standaard voldoen. Zoals bijv. hormoonverstorende stoffen in flessen water of yoghurt. Of t.a.v. genetisch gemanipuleerde organismen: accepteren dat deze niet op het etiket vermeld worden. In de V.S. en Canada is dat verboden. Dit alles is volgens FOODWATCH Nederland een regelrechte aanval op onze democratie en men vraagt met spoed steun om hun streven naar een referendum hierover waar te maken. 

A propos Democratie: Binnenkort de verkiezingen. We gaan de sociaal-democratie in Nderland toch niet ter grave dragen ??

Denk aan het lied "Toen was geluk heel gewoon" van Gerard Cox, met de zinsnede : Nederland herrees onder  Drees. 

Willem Drees loodste in 1947 als sociaal-democraat  de noodwet Ouderdomsvoorziening  door het parlement. Een voorloper van onze AOW. Nu al aan gesleuteld en wat blijft er over van deze voorzieningen als we de sociaal-democratie naar de knoppen stemmen. O, Nederland, let op uw saeck. De tijt en stond is daer. Opdat nu in den hoek niet raek. Uw vrijheid, die voorwaer.(Valerius)

Kankerbestrijding d.m.v. voedingsmiddelen

Hoewel de moderne oncologie de genezingskansen voor een aantal kankers opvallend verbeterd heeft, krijgt men kanker niet uitgeroeid. 

Kanker ontstaat door ontsporing van bepaalde funkties van de cel.

Voordat een kankercel tot een gezwel kan uitgroeien zijn echter een aantal voorwaarden nodig. 

De kankercel gaat op zoek naar voedsel via het proces van de vorming van nieuwe bloedvaten, angiogenese genoemd. (Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten vanuit bestaande bloedvaten).

Bij het behandelen van kanker probeert men tegen te gaan dat de vorming van nieuwe bloedvaten plaatsvindt. Om te kunnen groeien heeft een kankergezwel namelijk een constante toevoer van voedsel en zuurstof nodig via deze nieuwe bloedvaten.

Met medicatie en chemotherapie wordt deze anti-angiogenese-behandeling uitgevoerd. Echter de behandeling is niet zonder bijwerking.....

In de biologische kankerbestrijding, als aanvulling op de reguliere behandeling, gaan onderzoekers er vanuit dat bepaalde vruchten een anti-angiogenese werking hebben. Door het eten van gezonde voedingsmiddelen zoals fruit en groenten worden aan het organisme kleine hoeveelheden kankerremmende stoffen toegediend. Dat kan zowel ter voorkoming van kanker dienen als ter ondersteuning van het genezingsproces. Door het verhinderen van de vorming van nieuwe bloedvaten wordt de toevoer van voedsel en zuurstof afgesneden en sterft de tumor.

Zo zou curcumine, een stof uit kurkuma de vorming van nieuwe bloedvaten door angiogenese kunnen verhinderen, waardoor de kankercellen worden beroofd van hun energiebron.

Uit onderzoek op dieren en in laboratoria gekweekte kankercellen is gebleken dat curcumine de groei van een groot aantal kankercellen kan stoppen, vooral die van leukemie, dikke darmkanker, borstkanker en kanker aan de eierstokken.

Frambozen en aardbeien.

Beide vruchten zijn in staat om de celgroei van tumoren af te remmen, afhankelijk van de hoeveelheid polyfenolen (stoffen met geneeskrachtige werking). Dierproeven hebben uitgewezen dat het eten van beide vruchten (5% van de maaltijd) een belangrijke vermindering teweegbrengt van tumoren in de slokdarm. Ellaginezuur, een stof die in deze twee vruchten en nog vele andere voorkomt, wordt gezien als een krachtige remmer van twee eiwitten die van wezenlijk belang zijn bij het ontwikkelen van bloedvaten bij tumoren, dus bij het proces van angiogenese.

Anthocyanidinen.

Anthocyanidinen zijn een groep van polyfenolen die zorgen voor de meeste kleuren rood, roze, paars, oranje en blauw in allerlei bloemen en vruchten. Deze pigmenten zijn overvloedig aanwezig in frambozen en rode bessen, maar ook in aardbeien, cranberry's en in talrijke vruchten en groenten. Ze zorgen voor het afremmen van angiogenese. De blauwe bes bevat bovendien delfidine dat eveneens een afremmende werking van angiogenese kent.

Komijnzaad helpt niet alleen bij de spijsvertering maar heeft ook anti-oxydante eigenschappen en bevat een verbinding bekend als "thymoquinone" die de vermenigvuldiging van kankercellen die prostaatkanker veroorzaken, controleert.

Saffraan:

De natuurlijke carotenoïde dicarbonzuur, bekend als "crocetine", bestrijdt progressie van kanker en vermindert de tumoren.

Oregano: Quercetine in oregano is potentieel actief tegen prostaatkanker.

Kaneel: Het natuurlijk conserveermiddel kaneel bevat calcium en ijzer, wat positief is voor het verminderen van de groei van kankercellen in het lichaam.De consumptie van een glas melk met kaneel en honing bij het slapen gaan, zou helpen om kanker op de lange termijn te voorkomen.

Gember is een belangrijk kruid met geneeskrachtige eigenschappen en remt ook de groei van kankercellen.

Cayennepeper paprika's: De capsaïcine hierin activeert het proces van "apoptose" dat de vermenigvuldiging van kankercellen doodt en kankertumoren vermindert.

Kruiden als: anijs, kruidnagel, fenegriek, mosterd, basilicum, komijn, knoflook, rozemarijn, muntblaadjes, verse citroen, olijfolie, avocado's kunnen ook worden gebruikt ter voorkoming van kanker.

In de biologische kankerbestrijding hecht men veel belang aan specifieke voedingsmiddelen bij het behandelen van kankers. Dit betekent niet dat voeding een reguliere behandeling overbodig maakt. Specifieke voeding kan het genezingsproces gunstig beïnvloeden en de nevenwerkingen van de zware chemotherapie draaglijk maken. Fruit, groenten, noten, bepaalde zaden en pitten, honing, stuifmeel, tarwekiemen en nog vele andere voedingsmiddelen bezitten, zoals onderzoekers aantonen, kankerremmende stoffen die een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker. Het is belangrijk om in het kader van kankerpreventie regelmatig deze voedingsmiddelen te gebruiken; liefst rauw en met zo weinig mogelijk mechanische bewerking als fijn snijden, raspen of persen.

HET   BLIJFT   ECHTER  NOODZAKELIJK  EEN  ARTS  TE  RAADPLEGEN, BIJ  ZIEKTE,  KANKER,  EN ANDERE  STOORNISSEN.

N.B.:

De Cursus HELP YOURSELF, Gezond, SLANK en Fit gaat binnenkort weer van start. Aanmeldingen via de website

Wie voorafgaand aan de cursus een of twee gewichts-consulten ambieert, kan het beste in komende lentemaanden hiervoor nog een afspraak maken, tel.: 06-5100.25.85 of  046-45.26.073.

bottom of page