top of page

VERDRIET, CRISIS EN GROEI

Wie door verdriet in een crisis geraakt, kan zich bedenken dat er vanuit 'n beroerde situatie ook verandering ontstaat. De pijn, het verdriet en de kwelling zullen niet eeuwig duren. Verandering is immers de orde van het universum. Alles gaat voorbij.

Tijdens zo'n crisis worden de belangrijkste gebieden van het menselijk bestaan aangetast: werk, vrije tijd, familie, sociale contacten, vrienden. Je blijft achter met het gevoel dat "niets ooit meer wordt zoals vroeger". Wat betekent dat je je zult moeten aanpassen in je nieuwe manier van werken, je vrijetijds-besteding, je familieleven etc. 

Deze gedragsveranderingen - het aanleren van nieuwe vaardigheden of van nieuwe manieren om met anderen om te gaan, kunnen niet alleen leiden tot pure overleving, maar tot verbazende GROEI en tot nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden tot GROEI.

Zeker, verdriet, zoals rouwen om een geliefde, heeft meerdere kanten. Er moet ruimte zijn voor de rouw en tevens voor herstel. Maar wellicht is er ook de mogelijkheid tot GROEI met verrassende nieuwe kansen voor een nieuw leven.

Tegelijkertijd hebben verdriet en de crisissituatie waarin je verkeert op den duur negatieve gevolgen voor je lichaam. Dat is in het begin niet tegen te gaan. Maar je kunt wel beseffen dat je stappen moet ondernemen om jezelf te beschermen. 

We leven in een cultuur waarin men graag alle mogelijke pijn verdooft. We doen dat op veel manieren; alcohol en pillen zijn het meest gebruikelijk. Alcohol geeft het lichaam en de geest een gevoel van verdoving en valse veiligheid; kalmerende en stimulerende middelen zijn in grote hoeveelheden vrij verkrijgbaar. Maar het gebruik van alcohol en pillen tijdens een crisis kan een gevaarlijke en soms dodelijke valkuil betekenen. Zorg ervoor dat je er niet in valt ! Als je de pijn voortdurend verdooft, grijp je in in het natuurlijke genezingsproces en sta je je eigen herstel en GROEI  in de weg.

Tijdens een crisis gaat het normale evenwicht makkelijk verloren - we begraven ons in het werk - we kunnen niet slapen - we vergeten te trainen - we eten slecht - misschien drinken we teveel.

Als je de weg naar gezondheid opgaat, betekent dit dan ook dat je zorgt voor voldoende lichaamsbeweging, voeding en rust.

Dit zal stapsgewijs moeten gebeuren. Als de eerste verdovende en schokkende dagen en weken voorbij zijn, zet je je eerste kleine stapjes op de weg naar gezondheid. Bij dit zoeken naar een natuurlijk evenwicht tussen voeding, lichaamsbeweging en rust doen zich tevens enorme kansen voor GROEI voor ! Je kunt je nu immers nieuwe, gezonde gewoontes aanwennen die je toekomst in dit opzicht beter maken dan in je verleden.

Wat betreft onze emoties.

Ons lichaam en onze emoties zijn systemen die met elkaar in contact staan. Als er iets met het ene systeem gebeurt, beïnvloedt dit ook het andere. Een emotionele klap kan tot uiting komen in een lichamelijke klacht. De meesten van ons kunnen heel goed overweg met prettige gevoelens - plezier, geluk, liefde, dankbaarheid - maar negatieve en pijnlijke gevoelens proberen we als het even kan, uit de weg te gaan. Helaas  voor mensen die in een crisis verkeren , kan het ontkennen, verstoppen of negeren van pijnlijke gevoelens langdurige, schadelijke gevolgen hebben. Ze kunnen dramatisch tot uiting komen of geleidelijk diep onder de oppervlakte verdwijnen, steeds meer energie opeisen en krachten wegnemen. Ze kunnen als een kankergezwel de vezels van je emotionele welzijn aantasten en zo ook het normale evenwicht van je lichamelijke gezondheid verstoren. 

Pijnlijke gevoelens kunnen je daarentegen ook de weg wijzen naar genezing en GROEI.

Tijdens pijnlijke gevoelens word je verteld dat je gestuit bent op iets belangrijks uit het verleden, of dat je een gebied betreedt dat belangrijk is voor je toekomst. Het is dan niet zo moeilijk om erachter te komen wat je pijnlijke gevoelens je proberen te vertellen. Je moet er zo mee omgaan dat ze je niet overweldigen of verlammen maar je de weg wijzen naar GROEI.

Dit is de meest natuurlijke handelwijze. Je ontvlucht je gevoelens niet, maar onderzoekt ze, zodat je dingen over jezelf te weten komt, die je nu en in de toekomst kunnen helpen. 

Je gebruikt je gevoelens als baken op de weg naar GROEI.

Comments


bottom of page