top of page

STRALING

Mensen hebben overal te maken met straling.

We onderscheiden "hoogfrequente" en "laagfrequente" straling en magnetische velden.

Ontladen van staling lukt door te aarden bijv. door in water te springen. Door te aarden ontlaadt je lichaam.

Mensen lopen meestal op rubberen zolen terwijl er continu stroom, t.w. straling voor mobiele telefoons, door de lucht wordt gezonden.

Met welke typen straling moet je rekening houden:

a. Hoogfrequente straling

Deze straling komt bijv. van mobiele telefoons, wifi en bluetoooth. Bluetooth–straling ligt overigens in hetzelfde spectrum als magnetron–straling.

Nederland behoort tot een kleine groep landen in Europa waar nog geen landelijk vastgestelde limieten gelden voor straling van telefoonzendmasten. In bijv. Belgisch Vlaanderen is de overheid veel strenger . In de buurt van scholen en verzorgingshuizen mag de stralingskracht slechts 7% van de EU-norm zijn.

b. Laagfrequente straling

Deze wordt bijv. veroorzaakt door ´dirty´ elektricity waarbij een elektromagnetisch veld van een paar meter rondom stroomkabels komt wanneer deze laatste niet´geblindeerd´ zijn. Indien je bed in zo´n elektromagnetisch veld staat, zal je minder goed slapen, omdat je lichaam continu bezig is om straling te neutraliseren. Je kunt dit uittesten door je bed te verplaatsen. Of je buro indien je je daar geregeld niet goed voelt.

c.Magnetische velden

Elektriciteit loopt boven en onder de grond. Bijv. 220 volt of KiloVolt. Deze spanning veroorzaakt een elektrisch veld. Als er stroom doorheen loopt ontstaat er een magnetisch veld. Op een bovengrondse hoogspanningslijn staat 380, 220, 150 0f 50 KV.  De sterkte van het magnetisch veld hangt af van de stroomsterkte, afstand tot de draden en fase-volgorde van de draden. Nederland is streng en adviseert situaties te voorkomen waarin kinderen langere tijd worden blootgesteld aan 0,4 ´micro-tesla´. De sterkte van een magnetisch veld wordt gemeten in micro-tesla. Op 1 meter boven het maaiveld is de veldsterkte ongeveer 10 micro-tesla. Kinderen die bij bovengrondse leidingen wonen hebben mogelijk neer kans op leukemie. De Gezondheidsraad adviseert ook nader onderzoek naar de relatie tussen sterke magnetische velden en Alzheimer. 

Door de uitrol van een landelijk 5G-netwerk in 2020 zal de stralingsdichtheid flink stijgen terwijl de gevolgen voor de volksgezondheid onbekend zijn. Wetenschappers stellen dat uit somige onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen straling en hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen. Door de uitrol van 5G wordt een wildgroei aan antennes verwacht, onder meer in lantaarnpalen, reclame-zuilen en bushokjes. Dat levert mogelijk gevaar op voor de volksgezondheid.

WAT KUN JE NU ZELF DOEN.

-Als je je mobiele telefoon een eindje van jou vandaan legt,  bijv. één meter, reduceert dat de straling al enorm. Vooral tijdens het slapen belangrijk! Het beste is uiteraard om de telefoon helemaal niet in de slaapkamer te hebben.

-Slaap ook zo ver mogelijk van de slimme meter vandaan of weiger deze indien dat mogelijk is.

-Zet ook de WiFi-router uit als je niet aan de computer of laptop werkt.

-Koop kinderen onder 7 jaar geen mobiele telefoon. In Belgie is dat trouwens verboden. Daar zijn zelfs reclames hiervoor,  gericht aan kinderen onder de leeftijd van 13 jaar, verboden.

-Magnetische velden nemen snel af door afstand te nemen. Ook kun je elektriciteitskabels ´blinderen´. Bij de nieuwe ´slimme´meter bijv. ontstaat er een groter magnetisch veld rondom  stroomkabels. Mocht je ooit een nieuw huis bouwen, neem dan de moeite om alle elektriciteitskabels te ´blinderen´. De stroomkabels van nu zijn jammer genoeg bijna nooit geblindeerd. 


bottom of page