top of page

Recht:'n eerste levensbehoefte

Als de bezuinigingsplannen van het kabinet doorgaan komt de toegang tot de rechter in het geding en is ook onze rechtstaat failliet.Onze grondrechten in de Europese Unie zijn heel specifiek over rechtsbijstand als men niet over voldoende financiële middelen beschikt. Deze dienen gewaarborgd te zijn om daadwerkelijk toegang tot de rechter te krijgen. "Eenieder heeft de mogelijkheid zich te laten adviseren, verdedigen en vertegenwoordigen" zo heet het in het "Handvest van de grondrechten".

Wat is het plan ?  De zogenaamde griffierecht-kosten wil het kabinet enorm  verhogen en afhankelijk  maken van het inkomen van partijen.

Wie verliest (bijv. doordat het bewijs niet afdoende is) moet de griffierechten van de tegenpartij betalen. Dit kan enorm kostbaar worden als die tegenpartij een rijk iemand is.

Ben je het niet eens met een boete, bijv, een parkeerbon. Dat kost nu aan griffierecht bij de rechter 41 euro. Dat wordt straks 250 euro !

De maatschappelijke gevolgen zullen groot zijn. De rijken en de overheid zullen de kosten kunnen blijven betalen.

Voor degenen met de laagste inkomens is er een burocratisch gedrocht bedacht van subsidiëring en compensatie. De president van de rechtbank in Maastricht noemde deze regeling onlangs "vrijwel onuitvoerbaar".  

Weer zo'n zorgwekkend plan van ons kabinet. Zonder brede toegang tot de onafhankelijke rechter is samenleven niet mogelijk.Het is een eerste levensbehoefte.  Een grondrecht !

Comments


bottom of page