top of page

Graaicultuur

GRAAICULTUUR

Regisseur en schrijver Charles Ferguson, heeft net als "An unconvenient Truth" (over het milieu) en van "Super Size me" (over het gevaar van fastfood) ook een veelbelovende documentaire gemaakt.

Met zijn film "Inside job" wil hij zijn publiek niet alleen informeren, maar vooral ook tot actie aanzetten.Gevochten moet er worden, tegen de stand van zaken in de financiële wereld. Want veel is er de afgelopen jaren niet veranderd: dezelfde mensen die de economie in een enorme crisis stortten, hebben nog steeds de macht. Geen enkele financiële topman is ooit voor zijn wanbeleid veroordeeld of zelfs maar aangeklaagd. Zonder omhaal wijst Ferguson de schuldigen aan.

Een doorn in het oog van Ferguson is natuurlijk ook de ongelooflijke zelfverrijking die plaatsvindt in de banksector.

De kans is klein dat er nog een bankier of politicus de bak indraait vanwege zijn aandeel in de kredietcrisis. En toch zal "Inside job"iets veranderen. Met een pitbull als Ferguson aan hun kuiten kunnen bankiers zich niet langer verschuilen achter de smoes dat hun werk te ingewikkeld is om te begrijpen. De graaicultuur, de fraude, het machtsmisbruik, het gesjoemel, de belangenverstrengeling; "Inside job" legt het allemaal genadeloos bloot.

Regisseur Charles Ferguson ontving begin 2011 bij de Oscaruitreiking de Academy Award voor de beste lange documentaire. Hierbij sprak hij de volgende woorden: "Drie jaar nadat financiële fraude (in Amerika)een verschrikkelijke crisis veroorzaakte, is nog geen enkele financieel manager in de gevangenis beland. En dat is fout".

Comments


bottom of page