top of page

DE BIOLOGISCHE ZIJDE

Laat ik naar aanleidng van internationale vrouwendag ook iets publiceren over de biologische zijde van de vrouwenbeweging.

Vooral het aantal vrouwen met een deeltijdbaan van 20 tot 35 uur per week nam in Nederland weer toe. Bijna de helft van de vrouwen met een deeltijdbaan zegt hiervoor te hebben gekozen vanwege :"de zorg voor het huishouden of het gezin". Hier komen wij aan het biologisch thema. 

Vrouwen zijn beter in het jongleren met deze twee rollen, doordat ze meer tijd hebben gehad om zich hierin te oefenen. ER IS NIETS BIOLOGISCH DAT VROUWEN BETER GESCHIKT MAAKT VOOR DE TAKEN THUIS. Voor mannen is zo'n biologische verklaring een makkelijk idee: "er moet een biologische verklaring voor zijn".

Maar die is er niet.

Er is geen verschil, behalve dat mannen geen borstvoeding geven en geen baarmoeder hebben. Er zijn hormonale verschillen, maar die worden beïnvloed door culturele factoren. Mannen die meer aan zorgtaken doen, krijgen meer hormonen die bij die rol horen, wat we noemen "vrouwelijke hormonen" Het maakt mannen zachter. En vrouwen die carrière maken in het bedrijfsleven, krijgen DEZELFDE GEZONDHEIDSPROBLEMEN ALS MANNEN.

Op de meetlat van 1 meter lang is de biologische invloed één centimeter, de rest van die meter -98 cm.- is maatschappelijk bepaald.

Mannen raken hierdoor een deel van hun macht kwijt, maar hebben ook veel te winnen. Ze worden bv. gelukkiger als ze zich meer met hun kinderen bezighouden.

Dat vrouwen de oplossing voor een carrière veelal zoeken in meer en goedkopere opvangmogelijheden in kinderdagverblijven e.d. is jammer. Dat het alternatief voor vrouwen dan vaak parttime werken wordt, valt om dezelfde redenen te betreuren.

Dit biologische thema zou een belangrijker strijdpunt moeten zijn die de vrouwenbeweging naar voren kan brengen. De Verenigde Naties hebben in 1978 de achtste maart tot feestdag uitgeroepen met de bedoeling om op deze dag gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen. Hopelijk is het biologisch thema daar één van.

Comentarios


bottom of page