HELP YOURSELF - GEZOND GEWICHT EN FIT
RSS Volgen Fan worden

Recente posts

ZUUR-BASE EVENWICHT
STRALING
Oorzaken van overgewicht.
Eten, drinken en democratie
Kankerbestrijding d.m.v. voedingsmiddelen

Archief

oktober 2019
maart 2019
februari 2018
maart 2017
april 2016
februari 2015
november 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
februari 2014
oktober 2013
mei 2013
maart 2013
februari 2013
december 2012
juli 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juni 2011
mei 2011

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

februari 2015

EIWITTEN EN WELVAARTSZIEKTEN

Eiwitten zijn de voornaamste bouwstoffen van al onze cellen. Vooral spieren (vlees !) bevatten veel eiwit, net als onze organen: lever, milt, nieren en verder ook onze hersenen.
In onze voeding denken we bij eiwitten vooral aan vlees, vis, kaas, eieren, noten, zaden en pitten. Maar ook door ruim groentes en fruit te eten komen we een heel eind met onze eiwit-voorziening.
Eiwitten zijn géén enkelvoudige stoffen: ze zijn namelijk opgebouwd uit een 25-tal kleinere bouwstenen. Die worden aminozuren genoemd. 'n Tiental van die aminozuren kan het lichaam niet zelf samenstellen en moeten wij via ons voedsel steeds opnieuw toevoeren. Dit tiental aminozuren is dus erg belangrijk, oftewel "essentieel". In ons voedsel moeten die essentiële aminozuren dus aanwezig zijn; want dan kan ons lichaam alles aan noodzakelijke eiwitten opbouwen. Als een eiwit alle 10 essentiële aminozuren bevat wordt het "volwaardig" eiwit genoemd.
Maar hoeveel eiwit hebben we dagelijks nodig ? Oftewel: hoeveel van die 10 "essentiële aminozuren" hebben wij dagelijks nodig ? Het antwoord is: "zoveel als er elke dag verloren gaan". Iedere dag schilfert er iets af van onze huid;  iedere dag moet hier of daar in ons lichaam iets vernieuwd worden. Precies dát moet aangevuld worden. Per dag gaat er ongeveer 10 gram eiwit uit onze lichaamsvoorraad verloren. We weten niet precies wélke aminozuren wij daarvoor nodig hebben. Maar het is gebleken dat met 30 á 40 gram eiwit per dag in een goede gevarieerde voeding, wij voldoende essentiële aminozuren tot ons nemen.
Wij kunnen ons ook maar beter aan die minimum-hoeveelheid houden want teveel eiwit belast ons lichaam (vooral de nieren !) onnodig, en kan de grondoorzaak worden van diverse WELVAARTSZIEKTEN.
Bij de splitsing van eiwitten (in aminozuren) komen namelijk ook afvalstoffen vrij. Urinezuur bijv. Ook de lever wordt door overtollig eiwit extra belast door het noodzakelijk moeten afzetten van ureum. Van het urinezuur kan het lichaam slechts 1,2 gram per dag via de urine afvoeren. De rest komt terecht in het bloed of wordt opgeslagen in weefsels en gewrichten in de vorm van kristallen. Dat veroorzaakt  onder meer de stekende pijnen bij reuma. Ook asthma, eczemen en hoogstwaarschijnlijk ook kanker worden mede veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in ons lichaam.Overtollig eiwit brengt het lichaam dus tot de produktie van zure urine waardoor ook calcium verloren gaat wat weer tot het risico van osteoporose leidt. Beheersing van de hoeveelheid eiwit in het eten is ook van belang voor wie op zijn gewicht moet letten. Eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten meestal veel vet en calorieën en leiden al gauw tot gewichtstoename. 
De eiwitten van melk, groenten, aardappels, vruchten en noten bevatten overigens geen urinezuur-vormers.
In de reguliere voedingsleer wordt helaas nog altijd heel weinig aandacht besteed aan het eiwit uit fruit, dat hoogwaardig is. Groenten bevatten nog meer eiwit dan fruit. Omdat je van beide veel kunt eten is de totale hoeveelheid eiwit uit groente en fruit
aanzienlijk te noemen. Deskundige Ragnar Berg stelde: "Hoe meer groenten en basische vruchten wij eten, met des te minder eiwitten kunnen we toe".
De juiste eiwit-behoefte voor ieder van ons hangt af van veel factoren: natuurlijk van het soort eiwit en de kwaliteit ervan (volwaardig of niet); maar ook of voedsel rauw of gekookt is, de juiste voedselcombinatie is gehanteerd,  het zuur-base-evenwicht in acht genomen en last but not least: de leefstijl.
Als men het fijne van dit alles wil weten: volg een cursus HELP YOURSELF, Gezond, SLANK en Fit. Deelnemers van de cursus kunnen -afhankelijk van hun polisvoorwaarden- rekenen op terugbetaling van de cursuskosten door hun zorgverzekeraar.
Dit omdat de "consulentVGL" ook als "gewichtsconsulent" is erkend. De Europese Academie heeft hiervoor onlangs een accreditatie verkregen. Overgewicht is trouwens een steeds groter wordend probleem. Men spreekt terecht van een epidemie. 
Schrijf je in via de website waar dit blog-artikel onderdeel van is, namelijk: www.helpyourselfgezondslankfit.nl. Maar je kunt ook bellen of mailen: tel. 046-45.26.073 of 06-5.100.25.85
email: M.J.Hellenbrand@hccnet.nl  Locatie: Heinseweg 18 in Sittard (vlakbij station en volop parkeerruimte).  
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint