HELP YOURSELF - GEZOND GEWICHT EN FIT
RSS Volgen Fan worden

Recente posts

ZUUR-BASE EVENWICHT
STRALING
Oorzaken van overgewicht.
Eten, drinken en democratie
Kankerbestrijding d.m.v. voedingsmiddelen

Archief

oktober 2019
maart 2019
februari 2018
maart 2017
april 2016
februari 2015
november 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
februari 2014
oktober 2013
mei 2013
maart 2013
februari 2013
december 2012
juli 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juni 2011
mei 2011

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

MAASTRICHT e.o.;word wakker !

Gelukkig zijn er in de provinciale staten nu ook protesten n.a.v. de "vieze lucht" in Maastricht en omstreken.
Nog geen 2 weken geleden sprak raadslid Peter Geelen nog over voldoende luchtkwaliteit rond de A-2 tunnel. Bovendien moest deze discussie maar landelijk gevoerd worden.
Nog geen 14 dagen later kwamen er van verschillende kanten weer alarmerende berichten binnen. 
Enerzijds over longaandoeningen die in Maastricht en omgeving zwaar uit de pas lopen met de rest van het land. Een op de vier veertigplussers uit Maastricht e.o. kampt met een longaandoening , terwijl landelijk tussen een en twee procent van de mensen last heeft van een luchtwegaandoening. In 2004 bleek dat ook de longcapaciteit van Maastrichtse schoolkinderen slecht was (ruim onder de normaalwaarde).
En wederom lieten onze gemeentelijke vertegenwoordigers weten dat ze het niet tot hun verantwoordelijkheid vinden horen. Terwijl de gmeente toch het welzijn van hun gemeenschap op het oog moet hebben.
Anderzijds zijn er berichten van de "Inspectie Leefomgeving en Transport" dat ziekenhuis-afval slecht wordt afgevoerd. Giftig, radio-actief en chemisch afval (zoals de resten van chemotherapie, en met virussen geïnfecteerde produkten zoals bloed) wordt steeds vaker niet volgens de regels afgevoerd. Verkeerde verpakking, verkeerde etiketten, slecht geïnformeerd personeel. Dit bericht verdient enige toelichting.
In de ENCI-groeve -u weet wel;waar sowieso 30.000 kg. fijnstof per jaar uit de schoorsteen komt  (nog los van het afgravingsstof) is sinds maart jl. de firma 'MEDWASTE' aktief met het opslaan en ook (tijdelijk ?) verbranden van ziekenhuisafval. Deze firma zou zeer zorgvuldig te werk gaan wat betreft het opslaan van betreffend afval. Maar als het verkeerd wordt aangeleverd, is dat relatief. Bovendien is deze firma die in de hal van de ENCI zijn intrek heeft genomen, de eerste huisvesting in het zo geroemde en langverwachte plan voor "GROENE NIEUWE MAAKINDUSTRIE".
Het is niet om vrolijk van te worden, zeker niet voor de mensen in de omgeving die zich nu al jaren en jaren het vuur uit de sloffen lopen om het milieu rond de St.Pietersberg weer op orde te krijgen. Want als "MEDWASTE" het eerste toonaangevende bedrijf daar is, trekt dat m.i. allerlei soortgelijke bedrijven aan en zal het risico van verdere vervuiling alleen maar toenemen. Wat ligt daar nu nog meer opgeslagen bij de ENCI: asfalt, puin en (deels vervuilde) grond. Bovendien wordt aan derden aangeboden om ontwaterd havenslib uit Rotterdam (met zware metalen en nikkel erin) in een hal op te slaan.
Fijnstof, stank en gevaarlijk afval verhogen in toenemende mate de gezondheidsrisico's die Maastrichtenaren en hun buren lopen.
Terwijl sommige zaken toch zo eenvoudig op te lossen lijken.
Neem nu de nieuwe A-2 tunnel.
Als daarin op verschillende punten een SPRINKLER-INSTALLATIE zou worden aangelegd, kan zowel de fijnstof neerdalen en de brandweer in noodgevallen veiliger de tunnel binnenrijden. Het enige dat gebeurt is dat auto's een douche krijgen als er veel verkeer in de tunnel is. Die douche kan ook nog gevoed worden door grondwater dat dan niet meer zo sterk tegen de tunnelwanden drukt. Nadelen worden voordelen, en de auto krijgt een gratis douchebeurt.
Nu zou er over een periode van 5 jaar gemeten gaan worden.
Echter longcapaciteits-verlies en milieuschade gaan in de tussentijd door.
Waarom ziet men niet in dat kansen om het milieu aan te pakken er nu liggen. Zowel bij de bouw van de A-2 tunnel als bij de transformatie van het ENCI-gebied. 
Het is zoals Dagblad De Limburger al onlangs berichtte: Opnieuw wegkijken is geen optie meer.
 Wakker worden Maastricht !
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint