HELP YOURSELF - GEZOND GEWICHT EN FIT
RSS Volgen Fan worden

Recente posts

Eten, drinken en democratie
Kankerbestrijding d.m.v. voedingsmiddelen
G E W I C H T S- CONSULENTSCHAP
EIWITTEN EN WELVAARTSZIEKTEN
VERDRIET, CRISIS EN GROEI

Archief

maart 2017
april 2016
mei 2015
februari 2015
november 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
februari 2014
oktober 2013
mei 2013
maart 2013
februari 2013
december 2012
juli 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juni 2011
mei 2011

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Eten, drinken en democratie

Vandaag wil ik een drietal onderwerpen aansnijden:
- onze dagelijkse voeding
- wijn
- round up/democratie

ONZE DAGELIJKSE VOEDING
Op zoek naar de oorzaak van zwaarlijvigheid ! Een probleem dat langzaam maar zeker een mondiale aangelegenheid wordt.Dan komt men tot de conclusie dat de theorie van de "Big two" (teveel eten en te weinig bewegen) een verre van bevredigende verklaring geeft. En dat obesitas in feite een symptoom is van de steeds verdergaande industrialisering van ons voedsel. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar goedkoop voedsel, wordt er steeds meer geproduceerd tegen steeds lagere kosten. Hierdoor doen in de voedingmiddelenindustrie steeds meer nieuwe produkten en produktiemethoden hun intrede. Of het nu om zoetstoffen, rundergehakt of tomaten gaat, niets is meer zoals het was. Met als gevolg dat een deel van ons voedsel niet alleen van veel mindere kwaliteit, maar bovendien daadwerkelijk schadelijk is geworden.
WIJN
Overmatig gebruik van alcohol, of liever de stof ethanol is slecht voor de lever waar alcohol wordt afgebroken, en voor de hersenen.
Dat staat haaks op wat wijnschrijver Harold Hamersma in zijn boek: wijnreis door mijn lichaam beweert: 3 tot 4 glazen wijn per dag zouden een heilzaam effect hebben.
Wijn bevat anti-oxydanten, zogenoemde flavonoiden, waarvan de stof "resveratrol" de bekendste is. Resveratrol zit in de schil van vooral de blauwe druif en komt dus voornamelijk in rode wijn terecht.
Echter, rode wijn is helemaal niet zo'n geweldige bron van flavonoiden. Thee, chocolade groenten en  fruit zijn belangrijker bronnen.
Af en toe een glaasje wijn blijft natuurlijk gewoon lekker . Op een feestje of een terras. Maar het glaasje daarna doet meer kwaad dan goed. Toch is degene die nooit alcohol drinkt, gezond eet en beweegt het best af: Dat is allemaal veel effektiever voor een gezond hart en gezonde bloedvaten dan het drinken van alcohol. En voor een slanke lijn is alcohol, en zeker wijn, ook al niet geweldig: er zitten flink wat calorieën in.
ROUND UP/DEMOCRATIE
Round up is een onkruidverdelger (herbicide) van de firma MONSANTO (onthoud de naam want nog even dan gaat Europa een handelskontrakt sluiten met o.a. deze foute handelsfirma). Zowel boeren als luie tuinders gebruiken deze herbicide in enorme hoeveelheden. Wereldwijd is het het meest gebruikte middel tegen onkruid. Goed spul, alles gaat er dood van. Niet alleen onkruid. Van alle Europeanen heeft 44 procent glyfosaat in het lichaam, het gif uit Round Up. In Nederland werd glyfosaat in vijf op de acht proefpersonen aangetroffen. Bij proefdieren werden hierdoor onvruchtbaarheid, genetische misvormingen en kanker vastgesteld. 
Zie de mens: de belofte van direct gemak maakt hem hem blind voor de kwalijke gevolgen op de lange termijn. Voor particulieren inmiddels verboden. Nu de boeren en Europa nog.
Via de FOODWATCH-organisatie wordt aktie gevoerd tegen de handelskontrakten met Monsanto, Coca-Cola en Volkswagen. Die kontrakten (TTIP en CETA) zijn ondanks
de overhandiging van 3,25 miljoen handtekeningen van Europese burgers tegen deze foute handelsverdragen getekend en door het Europees Parlement goedgekeurd (CETA) en ook TTIP is nog steeds niet van tafel ondanks beweringen van onze eigen minister Ploumen. CETA bijvoorbeeld bevat een levensgevaarlijke vorm van bescherming waarmee deze multinationals (o.a. Monsanto) onze overheid kunnen aanklagen als zij wetten invoeren die deze handelsfirma's niet aanstaan. Zij kunnen dan miljardenclaims indienen bij tribunalen, claims waarvoor de belastingbetaler mag opdraaien. De Europese markt zal dan moeten concurreren tegen Amerikaanse importprodukten die aan lagere standaard voldoen. Zoals bijv. hormoonverstorende stoffen in flessen water of yoghurt. Of t.a.v. genetisch gemanipuleerde organismen: accepteren dat deze niet op het etiket vermeld worden. In de V.S. en Canada is dat verboden. Dit alles is volgens FOODWATCH Nederland een regelrechte aanval op onze democratie en men vraagt met spoed steun om hun streven naar een referendum hierover waar te maken. 
A propos Democratie: Binnenkort de verkiezingen. We gaan de sociaal-democratie in Nderland toch niet ter grave dragen ??
Denk aan het lied "Toen was geluk heel gewoon" van Gerard Cox, met de zinsnede : Nederland herrees onder  Drees. 
Willem Drees loodste in 1947 als sociaal-democraat  de noodwet Ouderdomsvoorziening  door het parlement. Een voorloper van onze AOW. Nu al aan gesleuteld en wat blijft er over van deze voorzieningen als we de sociaal-democratie naar de knoppen stemmen. O, Nederland, let op uw saeck. De tijt en stond is daer. Opdat nu in den hoek niet raek. Uw vrijheid, die voorwaer.(Valerius)


Kankerbestrijding d.m.v. voedingsmiddelen

Kankerbestrijding d.m.v. voedingsmiddelen
Hoewel de moderne oncologie de genezingskansen voor een aantal kankers opvallend verbeterd heeft, krijgt men kanker niet uitgeroeid. 
Kanker ontstaat door ontsporing van bepaalde funkties van de cel.
Voordat een kankercel tot een gezwel kan uitgroeien zijn echter een aantal voorwaarden nodig. 
De kankercel gaat op zoek naar voedsel via het proces van de vorming van nieuwe bloedvaten, angiogenese genoemd. (Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten vanuit bestaande bloedvaten).
Bij het behandelen van kanker probeert men tegen te gaan dat de vorming van nieuwe bloedvaten plaatsvindt. Om te kunnen groeien heeft een kankergezwel namelijk een constante toevoer van voedsel en zuurstof nodig via deze nieuwe bloedvaten.
Met medicatie en chemotherapie wordt deze anti-angiogenese-behandeling uitgevoerd. Echter de behandeling is niet zonder bijwerking.....
In de biologische kankerbestrijding, als aanvulling op de reguliere behandeling, gaan onderzoekers er vanuit dat bepaalde vruchten een anti-angiogenese werking hebben. Door het eten van gezonde voedingsmiddelen zoals fruit en groenten worden aan het organisme kleine hoeveelheden kankerremmende stoffen toegediend. Dat kan zowel ter voorkoming van kanker dienen als ter ondersteuning van het genezingsproces. Door het verhinderen van de vorming van nieuwe bloedvaten wordt de toevoer van voedsel en zuurstof afgesneden en sterft de tumor.
Zo zou curcumine, een stof uit kurkuma de vorming van nieuwe bloedvaten door angiogenese kunnen verhinderen, waardoor de kankercellen worden beroofd van hun energiebron.
Uit onderzoek op dieren en in laboratoria gekweekte kankercellen is gebleken dat curcumine de groei van een groot aantal kankercellen kan stoppen, vooral die van leukemie, dikke darmkanker, borstkanker en kanker aan de eierstokken.
Frambozen en aardbeien.
Beide vruchten zijn in staat om de celgroei van tumoren af te remmen, afhankelijk van de hoeveelheid polyfenolen (stoffen met geneeskrachtige werking). Dierproeven hebben uitgewezen dat het eten van beide vruchten (5% van de maaltijd) een belangrijke vermindering teweegbrengt van tumoren in de slokdarm. Ellaginezuur, een stof die in deze twee vruchten en nog vele andere voorkomt, wordt gezien als een krachtige remmer van twee eiwitten die van wezenlijk belang zijn bij het ontwikkelen van bloedvaten bij tumoren, dus bij het proces van angiogenese.
Anthocyanidinen.
Anthocyanidinen zijn een groep van polyfenolen die zorgen voor de meeste kleuren rood, roze, paars, oranje en blauw in allerlei bloemen en vruchten. Deze pigmenten zijn overvloedig aanwezig in frambozen en rode bessen, maar ook in aardbeien, cranberry's en in talrijke vruchten en groenten. Ze zorgen voor het afremmen van angiogenese. De blauwe bes bevat bovendien delfidine dat eveneens een afremmende werking van angiogenese kent.
Komijnzaad helpt niet alleen bij de spijsvertering maar heeft ook anti-oxydante eigenschappen en bevat een verbinding bekend als "thymoquinone" die de vermenigvuldiging van kankercellen die prostaatkanker veroorzaken, controleert.
Saffraan:
De natuurlijke carotenoïde dicarbonzuur, bekend als "crocetine", bestrijdt progressie van kanker en vermindert de tumoren.
Oregano: Quercetine in oregano is potentieel actief tegen prostaatkanker.
Kaneel: Het natuurlijk conserveermiddel kaneel bevat calcium en ijzer, wat positief is voor het verminderen van de groei van kankercellen in het lichaam.De consumptie van een glas melk met kaneel en honing bij het slapen gaan, zou helpen om kanker op de lange termijn te voorkomen.
Gember is een belangrijk kruid met geneeskrachtige eigenschappen en remt ook de groei van kankercellen.
Cayennepeper paprika's: De capsaïcine hierin activeert het proces van "apoptose" dat de vermenigvuldiging van kankercellen doodt en kankertumoren vermindert.
Kruiden als: anijs, kruidnagel, fenegriek, mosterd, basilicum, komijn, knoflook, rozemarijn, muntblaadjes, verse citroen, olijfolie, avocado's kunnen ook worden gebruikt ter voorkoming van kanker.
In de biologische kankerbestrijding hecht men veel belang aan specifieke voedingsmiddelen bij het behandelen van kankers. Dit betekent niet dat voeding een reguliere behandeling overbodig maakt. Specifieke voeding kan het genezingsproces gunstig beïnvloeden en de nevenwerkingen van de zware chemotherapie draaglijk maken. Fruit, groenten, noten, bepaalde zaden en pitten, honing, stuifmeel, tarwekiemen en nog vele andere voedingsmiddelen bezitten, zoals onderzoekers aantonen, kankerremmende stoffen die een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker. Het is belangrijk om in het kader van kankerpreventie regelmatig deze voedingsmiddelen te gebruiken; liefst rauw en met zo weinig mogelijk mechanische bewerking als fijn snijden, raspen of persen.
HET   BLIJFT   ECHTER  NOODZAKELIJK  EEN  ARTS  TE  RAADPLEGEN, BIJ  ZIEKTE,  KANKER,  EN ANDERE  STOORNISSEN.

N.B.:
De Cursus HELP YOURSELF, Gezond, SLANK en Fit gaat binnenkort weer van start. Aanmeldingen via de website
www.helpyourselfgezondslankfit.nl.
Wie voorafgaand aan de cursus een of twee gewichts-consulten ambieert, kan het beste in komende lentemaanden hiervoor nog een afspraak maken, tel.: 06-5100.25.85 of  046-45.26.073.

G E W I C H T S- CONSULENTSCHAP

G E W I C H T S- CONSULENTSCHAP
In verband met het behalen van de beroepstitel Gewichtsconsulent per 18-4-2015 zijn de mogelijkheden voor cliënten/deelnemers verder uitgebreid. De door de BGN (Beroepsvereninging Gewichtsconsulenten Nederland) erkende opleiding,zal uitgaan van natuurgeneeskundige principes en is in overeenstemming met de Richtlijnen Goede voeding van de Gezondheidsraad Nederland.
De Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg heeft hiermee een accreditatie verkregen. Dat betekent dat deelnemers, afhankelijk van hun polisvoorwaarden, kunnen rekenen op terugbetaling van de zorgverzekeraar. 

EIWITTEN EN WELVAARTSZIEKTEN

Eiwitten zijn de voornaamste bouwstoffen van al onze cellen. Vooral spieren (vlees !) bevatten veel eiwit, net als onze organen: lever, milt, nieren en verder ook onze hersenen.
In onze voeding denken we bij eiwitten vooral aan vlees, vis, kaas, eieren, noten, zaden en pitten. Maar ook door ruim groentes en fruit te eten komen we een heel eind met onze eiwit-voorziening.
Eiwitten zijn géén enkelvoudige stoffen: ze zijn namelijk opgebouwd uit een 25-tal kleinere bouwstenen. Die worden aminozuren genoemd. 'n Tiental van die aminozuren kan het lichaam niet zelf samenstellen en moeten wij via ons voedsel steeds opnieuw toevoeren. Dit tiental aminozuren is dus erg belangrijk, oftewel "essentieel". In ons voedsel moeten die essentiële aminozuren dus aanwezig zijn; want dan kan ons lichaam alles aan noodzakelijke eiwitten opbouwen. Als een eiwit alle 10 essentiële aminozuren bevat wordt het "volwaardig" eiwit genoemd.
Maar hoeveel eiwit hebben we dagelijks nodig ? Oftewel: hoeveel van die 10 "essentiële aminozuren" hebben wij dagelijks nodig ? Het antwoord is: "zoveel als er elke dag verloren gaan". Iedere dag schilfert er iets af van onze huid;  iedere dag moet hier of daar in ons lichaam iets vernieuwd worden. Precies dát moet aangevuld worden. Per dag gaat er ongeveer 10 gram eiwit uit onze lichaamsvoorraad verloren. We weten niet precies wélke aminozuren wij daarvoor nodig hebben. Maar het is gebleken dat met 30 á 40 gram eiwit per dag in een goede gevarieerde voeding, wij voldoende essentiële aminozuren tot ons nemen.
Wij kunnen ons ook maar beter aan die minimum-hoeveelheid houden want teveel eiwit belast ons lichaam (vooral de nieren !) onnodig, en kan de grondoorzaak worden van diverse WELVAARTSZIEKTEN.
Bij de splitsing van eiwitten (in aminozuren) komen namelijk ook afvalstoffen vrij. Urinezuur bijv. Ook de lever wordt door overtollig eiwit extra belast door het noodzakelijk moeten afzetten van ureum. Van het urinezuur kan het lichaam slechts 1,2 gram per dag via de urine afvoeren. De rest komt terecht in het bloed of wordt opgeslagen in weefsels en gewrichten in de vorm van kristallen. Dat veroorzaakt  onder meer de stekende pijnen bij reuma. Ook asthma, eczemen en hoogstwaarschijnlijk ook kanker worden mede veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in ons lichaam.Overtollig eiwit brengt het lichaam dus tot de produktie van zure urine waardoor ook calcium verloren gaat wat weer tot het risico van osteoporose leidt. Beheersing van de hoeveelheid eiwit in het eten is ook van belang voor wie op zijn gewicht moet letten. Eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten meestal veel vet en calorieën en leiden al gauw tot gewichtstoename. 
De eiwitten van melk, groenten, aardappels, vruchten en noten bevatten overigens geen urinezuur-vormers.
In de reguliere voedingsleer wordt helaas nog altijd heel weinig aandacht besteed aan het eiwit uit fruit, dat hoogwaardig is. Groenten bevatten nog meer eiwit dan fruit. Omdat je van beide veel kunt eten is de totale hoeveelheid eiwit uit groente en fruit
aanzienlijk te noemen. Deskundige Ragnar Berg stelde: "Hoe meer groenten en basische vruchten wij eten, met des te minder eiwitten kunnen we toe".
De juiste eiwit-behoefte voor ieder van ons hangt af van veel factoren: natuurlijk van het soort eiwit en de kwaliteit ervan (volwaardig of niet); maar ook of voedsel rauw of gekookt is, de juiste voedselcombinatie is gehanteerd,  het zuur-base-evenwicht in acht genomen en last but not least: de leefstijl.
Als men het fijne van dit alles wil weten: volg een cursus HELP YOURSELF, Gezond, SLANK en Fit. Deelnemers van de cursus kunnen -afhankelijk van hun polisvoorwaarden- rekenen op terugbetaling van de cursuskosten door hun zorgverzekeraar.
Dit omdat de "consulentVGL" ook als "gewichtsconsulent" is erkend. De Europese Academie heeft hiervoor onlangs een accreditatie verkregen. Overgewicht is trouwens een steeds groter wordend probleem. Men spreekt terecht van een epidemie. 
Schrijf je in via de website waar dit blog-artikel onderdeel van is, namelijk: www.helpyourselfgezondslankfit.nl. Maar je kunt ook bellen of mailen: tel. 046-45.26.073 of 06-5.100.25.85
email: M.J.Hellenbrand@hccnet.nl  Locatie: Heinseweg 18 in Sittard (vlakbij station en volop parkeerruimte).  

VERDRIET, CRISIS EN GROEI

Wie door verdriet in een crisis geraakt, kan zich bedenken dat er vanuit 'n beroerde situatie ook verandering ontstaat. De pijn, het verdriet en de kwelling zullen niet eeuwig duren. Verandering is immers de orde van het universum. Alles gaat voorbij.
Tijdens zo'n crisis worden de belangrijkste gebieden van het menselijk bestaan aangetast: werk, vrije tijd, familie, sociale contacten, vrienden. Je blijft achter met het gevoel dat "niets ooit meer wordt zoals vroeger". Wat betekent dat je je zult moeten aanpassen in je nieuwe manier van werken, je vrijetijds-besteding, je familieleven etc. 
Deze gedragsveranderingen - het aanleren van nieuwe vaardigheden of van nieuwe manieren om met anderen om te gaan, kunnen niet alleen leiden tot pure overleving, maar tot verbazende GROEI en tot nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden tot GROEI.
Zeker, verdriet, zoals rouwen om een geliefde, heeft meerdere kanten. Er moet ruimte zijn voor de rouw en tevens voor herstel. Maar wellicht is er ook de mogelijkheid tot GROEI met verrassende nieuwe kansen voor een nieuw leven.
Tegelijkertijd hebben verdriet en de crisissituatie waarin je verkeert op den duur negatieve gevolgen voor je lichaam. Dat is in het begin niet tegen te gaan. Maar je kunt wel beseffen dat je stappen moet ondernemen om jezelf te beschermen. 
We leven in een cultuur waarin men graag alle mogelijke pijn verdooft. We doen dat op veel manieren; alcohol en pillen zijn het meest gebruikelijk. Alcohol geeft het lichaam en de geest een gevoel van verdoving en valse veiligheid; kalmerende en stimulerende middelen zijn in grote hoeveelheden vrij verkrijgbaar. Maar het gebruik van alcohol en pillen tijdens een crisis kan een gevaarlijke en soms dodelijke valkuil betekenen. Zorg ervoor dat je er niet in valt ! Als je de pijn voortdurend verdooft, grijp je in in het natuurlijke genezingsproces en sta je je eigen herstel en GROEI  in de weg.
Tijdens een crisis gaat het normale evenwicht makkelijk verloren - we begraven ons in het werk - we kunnen niet slapen - we vergeten te trainen - we eten slecht - misschien drinken we teveel.
Als je de weg naar gezondheid opgaat, betekent dit dan ook dat je zorgt voor voldoende lichaamsbeweging, voeding en rust.
Dit zal stapsgewijs moeten gebeuren. Als de eerste verdovende en schokkende dagen en weken voorbij zijn, zet je je eerste kleine stapjes op de weg naar gezondheid. Bij dit zoeken naar een natuurlijk evenwicht tussen voeding, lichaamsbeweging en rust doen zich tevens enorme kansen voor GROEI voor ! Je kunt je nu immers nieuwe, gezonde gewoontes aanwennen die je toekomst in dit opzicht beter maken dan in je verleden.
Wat betreft onze emoties.
Ons lichaam en onze emoties zijn systemen die met elkaar in contact staan. Als er iets met het ene systeem gebeurt, beïnvloedt dit ook het andere. Een emotionele klap kan tot uiting komen in een lichamelijke klacht. De meesten van ons kunnen heel goed overweg met prettige gevoelens - plezier, geluk, liefde, dankbaarheid - maar negatieve en pijnlijke gevoelens proberen we als het even kan, uit de weg te gaan. Helaas  voor mensen die in een crisis verkeren , kan het ontkennen, verstoppen of negeren van pijnlijke gevoelens langdurige, schadelijke gevolgen hebben. Ze kunnen dramatisch tot uiting komen of geleidelijk diep onder de oppervlakte verdwijnen, steeds meer energie opeisen en krachten wegnemen. Ze kunnen als een kankergezwel de vezels van je emotionele welzijn aantasten en zo ook het normale evenwicht van je lichamelijke gezondheid verstoren. 
Pijnlijke gevoelens kunnen je daarentegen ook de weg wijzen naar genezing en GROEI.
Tijdens pijnlijke gevoelens word je verteld dat je gestuit bent op iets belangrijks uit het verleden, of dat je een gebied betreedt dat belangrijk is voor je toekomst. Het is dan niet zo moeilijk om erachter te komen wat je pijnlijke gevoelens je proberen te vertellen. Je moet er zo mee omgaan dat ze je niet overweldigen of verlammen maar je de weg wijzen naar GROEI.
Dit is de meest natuurlijke handelwijze. Je ontvlucht je gevoelens niet, maar onderzoekt ze, zodat je dingen over jezelf te weten komt, die je nu en in de toekomst kunnen helpen. 
Je gebruikt je gevoelens als baken op de weg naar GROEI.

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint